2023 56. kitabı
#İlkerBalkan ın kaleme aldığı #Pentimento annesi ile beraber yaşayan Can' ın aile olma özleminin, öğrenmek zorunda kaldığı aile geçmişinin ve ilk aşklarının onda bıraktığı izler üzerine yazılmış bir kurgu. "Yaşam, çok nadir, çok kıymetli bir hediyeydi insan için.Bunun kıymetini bilmek ve bu kısacık zaman dilimini istediğimiz gibi geçirebilmek hakkına sahip olmak önemliydi. Can' ın annesinden başka bildiği bir akrabası yoktu. Babasını da, gizlice okuduğu annesinin yarım kalan günlüğü kadar tanıyordu. Ailenin diğer üyelerini de tanıma isteği onda sevgi açlığı ortaya çıkarıyordu ve etkilendiği kızlara fazlaca bağlanıyordu. Öyle ki birinin onu terk etmesi üzerine hayatına son vermek ister. Bir de baş etmesi gereken rahatsızlığı vardır ; çok fazla heyecanlanınca vücudu onu septik şoka sokar. Tüm bunlara rağmen hayattaki en büyük şansı ise birlikte büyüdüğü ve her daim yanında olan arkadaşı Mert' tir. Kardeş olmak için illa kan bağının olmasının gerekmediğini onların dostluğunu okurken siz de hissedeceksiniz. "Hayat dolu olmak, ölümlü olduğumuz gerçeğini değiştirmiyordu; hayata sıkıca tutunmak daha çok yetişkinlerin kendilerini yaşamın zorlukları içinde kaybolmaya ikna etmek için uydurdukları yalanların bir bütünüydü." Heyecanın onu mahvettiğini bilse de, Can gönlüne söz geçiremez ve okulda karşılaştığı İklim' e fena halde tutulur. Onunla tanışabilmek için yollar ararken aniden karşısına çıkan babası ile büyük bir şok daha atlatır. Artık daha dikkatli olması gerektiğini doktorlar söylese de Can o günden sonra annesi ile geçmişi karıştırmanın zamanının geldiğini anlar. "Geçmişin, uzağımızda kaldığını düşünüp bir an için rahatlasak da, aslında geçmiş, zamanın kendisinin yarattığı bir durum olarak daima yanımızda, daima yaşadığımız ânın içinde olabileceğini ispatlar." "Pentimento" Hem İtalyanca pişmanlık demektir; hem de bir ressamın yaptığı bir tablonun üzerine bazen kısmen bazen de tuvalin tamamını kapsayacak şekilde yeni sahneler resmetmesidir. Tıpkı Can' ın yaşamına eklediği geçmişi gibi... İlker Balkan @kanonkitap #kanonkitap #kitaptavsiyesi
Pentimentoİlker Balkan · Kanon Kitap · 202351 okunma