·232 syf.····Okunma: 16 Kasım 2023 19:30 Cioran okuyan insanlarda genel olarak iki tür okur vardır: Birincisi kendisinin çok karamsar ve söylemlerinin doğru olmadığını düşünenler, ikincisi ise aslında Cioran'ın karamsar değil, olaya daha gerçekçi baktığını düşünenler. Eserleri bir yana, direkt olarak kendisine bu soruları sormak isterseniz, Ezeli Mağlup' a bir bakmalısınız.
Ezeli mağlup yıllar boyunca Cioran ile yapılmış röportajların bir derlemesi. Diğer kitaplarında Cioran'a çok fazla yakın hissettiğim zamanlar olurken ,bu kitapta bir bakıma kendisiyle sohbet etme fırsatım oldu. Farklı yerlerde farklı kimselerle yapılan röportajların genel olarak içeriği aynı olsa da Cioran'ın düşüncelerini bir yapboz parçası gibi birleştiren bir kitap. Çok yüzeyel bakınca Cioran'ın kendi düşüncelerinin bile birbiriyle çeliştiğini görebiliriz. "Yaşamdan tiksindiğim gibi ölmekten de tiksiniyorum" cümlelerinin üzerine "İntihar çok önemli. Ne zaman intihar etmek isteyen insanlar beni görmeye gelse, onlara, "Olumlu bir fikir bu! Bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz," diyorum. " diyen birisi. Eğer röportajlarını izlerseniz dünyanın en mutsuz adamının bazen kahkahalarla güldüğünü bile görebilirsiniz.Fakat kitabı bütünüyle düşününce Cioran'ın kafasındaki bu çelişkiyi bir mantığa oturtabiliyorsunuz (tam anlamıyla değil tabii ki). Bu aşamada Cioran'ı anlamaya biraz daha yaklaşıyoruz.
Yazmak eylemi beni her zaman büyülemiştir. Bunu bir sihir gibi kullanan yazarları her zaman beğenmişimdir (Stephen King'i çok sevme nedenlerimden birisi). Cioran ise röportajlarında yazmak üzerine fazla duran ve bunu araca dönüştüren bir yazar. Yazmak onun için bir rahatlatıcı , ölümünü erteleyen bir araç. Bazen ise bir işte çalışmak istemediği için para kazanmasını sağlayacağı bir yol. Cioran olmadan anlayamayacağımız çelişkiler hayatının her bölümünde kendini gösteriyor.
Genel olarak diğer kitaplarına da atıf yaptığından ve Cioran'ı bildiğimiz varsayılacak şekilde cevaplar verildiğinden dolayı en son okunacak eserlerden birisi. Fakat Cioran'ı tanımak ve onu bir nebze anlayabilmek için okunması gereken eserlerden.