2023 40. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2023 12:36
Kurgusal olarak gerçekten çok beğendiğim bir kitap oldu. Yazar; kitapta oluşturduğu Grenouille karakterini doğumundan ölümüne öyle güzel bir şekilde işlemiş ki, karakterin kitap boyunca yaptığı veya yapacağı tüm ihtimaller yalnızca böyle bir karaktere yakışabilirdi diye düşünüyorum. Ayrıca betimleme açısından da epey zengin bir kitaptı. Özellikle de Grenouille'nin sahip olduğu o mucizevi koku algısının ne kadar büyük olduğunu anlamamak bence imkansızdı. Grenouille bu mucizevi koku algısının dışında da diğer insanlardan epey farklı bir karaktere sahip. Yazar onu okura karşı bir kurtçuk olarak tanıtıyor ve cidden de karakterimiz insanlara karşı yalnızca bir çıkarı olduğunda yaklaşan bir profile sahip. Çıkarı için yaklaştığı insanlara karşı bile empati duygusu olmayan bir varlık kendisi. Çünkü yalnızca kokusu olan varlıkları zihninde anlamlandırabiliyor ve empati, tanrı, sevgi, aşk, umut gibi kelimeler onun iç dünyasında herhangi bir karşılık bulamıyor. Bu yüzden de hayatını tüm canlıları yönetebileceği bir koku yapmak için harcamaktan ve bu hedef için cinayet işlemekten geri kalmıyor. Açıkçası bir cinayet romanı için gerçekten çok ilginç bir yorum ve çok ilginç bir karakter okuduğumu düşünüyorum. Okumak isteyen herkese tavsiye ederim.
KokuPatrick Süskind · Can Yayınları · 201927,3bin okunma