·112 syf.··Beğendi
···Okunma: 18 Kasım 2023 21:28 Cengiz Aytmatov olur da kitapta acı gerçekler, efsaneler, tarih ve tarihin insan yazgısına ince ince işlenişi olmaz mı? Kitap aslında Gün Olur Asra Bedel kitabının zamanında yayınlanmayan bir kısmı. Dönemin bazı gerçeklikleri buna müsade etmemiş. Şu şartlar altında bu kitabı Gün Olur Asra Bedel kitabının eksik kalan parçası olarak düşünürsek Cengiz Aytmatova ne desem az kalır. Arkadaş o kadar tarihi gerçeği, efsaneyi, kurguyu, algıyı, hisleri nasıl harmanladın? Bilirim zor bir hayattan geldi ancak bu nasıl bir hissiyattır ki, içinde neler yetişmiş ki böyle bir sentez yapabilmiş.
Şu bir gerçek ki yüzyıllar geçecek ve şu asla değişmeyecek, ne zaman Kırgızistan adı bir yerlerde geçse Cengiz Aytmatov hep hatırlanacak.
Yazarı bu kadar benimseyip severken kitabını sevmemek olur mu? Olmaz. Bir parantez açacağım tek sıkıntı yayınevi basım hatası çok yapmış. Galiba çeviriden kaynaklı bazı anlamı düşük cümleler de karşıma çıktı. Ancak bunlar bende kitabın değerini düşürmedi.
Rahmetle anıyorum Cengiz Aygmatov'u.