2023 84. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2023 22:38
Evlilik Portresi; olay örgüsünün içine çeken anlatımı, duyguların çarpıcı bir şekilde yansıtıldığı düşünce akışları, gerçek tarihi karakterlerin başrolde olduğu kurgusu, yalnızlığa,erkek egemen bir toplumsal yapıya, 16. yüzyılda kadınlara yüklenen toplumsal rollere göndermelerle şekillenen hikayesi ile beğendiğim bir kitap oldu. Kitabın ana karakteri Lucrezia de'Medici'nin; 1544-1561 yılları arasında yaşadığı, bir sene süren evliliği ve ani ölümü bilinen konular arasında. Ölüm nedeni Tüberküloz olarak yansıtılsa da, eşi Ferrara Dükü Alfonso d 'Este tarafından öldürüldüğü hakkında söylemler bulunuyor. Yazar; bu bilgilerin ışığında 1550'lerde geçen hikayeyi, tarihi karakterleri, dönemin yaşantılarını etkili bir şekilde yansıtarak, gerçek olaylar üzerinden biçimlendirerek tekrar kurguluyor. Hikaye Lucrezia'nın geçmişi ve son günleri arasında geçiş yapılarak paralel zamanlı işleniyor. Toskana Granddükü Cosimo de'Medici'nin 5.çocuğu Lucrezia de'Medici, çevresine olan dikkati ve zekası, resim konusunda üst düzey yeteneği, hayvanlara düşkünlüğü ile diğer kardeşlerinden ayrılan canlı ve hareketli bir çocuktur. Ablası Maria'nın zamansız ölümü sebebi ile 15 yaşında Ferrara Dükü Alfonso d'Este ile nişanlanmak üzere seçilir. Ailesinden evliliğin , sevginin ne olduğuna dair inançları ile eşinin yanında durmaya çalışan Lucrezia'dan, soyun devamını sağlama görevi ile çocuk sahibi olması beklenmektedir. Çevrenin beklentileri, eşi Alfonso d'Este'nin evli bir kadının üstlendiği roller ile ilgili fikirleri ve yapmak istedikleri arasında kalan Lucrezia'nın düşünce akışları ve duyguları ile birlikte yaşantılarına şahit oluruz. Robert Browning'in " The Last Duchess" şiirine ilham kaynağı olduğu düşünülen Lucrezia de'Medici'nin hikayesini fazi ile birlikte okuduk. Kitapta şimdiki zaman anlatımının yoğun olarak kullanımı; beni rahatsız etmek yerine hikayenin içine çeken bir etken oldu. Tarihi kurguları sevenlere öneriyorum.
Evlilik PortresiMaggie O'Farrell · Domingo Yayınevi · 20231,501 okunma
1 +1'leme