2023 100. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2023 08:27
"TAMARZI" "Yıldızlara bezeli gökkubbenin altında, küçük bir dağ yamacında, karanlıkta kaybolmuş bir köy. Gecenin karanlığında evlerin varlığının tek delili köz tutmuş ocakların bacasından sızan duman kokusu ile taş duvarların ortasında küçük pencerelerin aralıklarından sızan bebek sesleri." "Tamarzı" kelime anlamı,belli bir şeyden kendisinde olmayan, belli bir şeyin yokluğunu çeken, mahrum. Küçük bir dağın yamacında kalmış bir köy... Kendilerine sunulan hayatta elindekilerle mutlu olan köy halkı. Savaşlar, yerinden yurdundan zora göçe mecbur bırakılanlar, sürgün edilenler. Örf ve âdetlerinden asla taviz vermeyip bunu yaşam felsefesi edinip her an'da uygulayanlar. Üç kız çocuğundan sonra doğan tek evladı Gürsoy'una yoldaş olsun umuduyla bekler beşinci bebesini Telli. Bir taraftan düğün dernek kurulmuş, köy evinde düğün hazırlıkları, telaşları, kaybettiği şah'ı arayan adam, elindeki imkanlarla yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışan, şanına gölge düşmesin diye didinen düğün sahipleri. Doğum sonrası halsiz düşen Telli'yi iyileştirme çabaları çok etkiledi beni. Sıcacık bir köy hikayesi.Zorluklar içinde dahi olsalar insanların o dayanışması yoktan var'ı elde etmek için çabaları.İmece usulünün etkileri, komşuluklar, yardımseverlik, insan olmanın erdeminde olanlar, saf ve masumiyetin fotoğrafını sunmuş yazarımız bize. Köyden kente göçün artmasıyla imrenilen o modern yaşamın etkisinde kalıp unuttuğumuz ne çok değer, inanç, örf âdetlerimiz var.Sandıklara gizlenen hikayeler, unutturulan bir tarih, ne çok gerçek ne çok acı var...Hangi zamanda, nerede olduğu farketmeksizin kadın yükünün önemi? Kadının gücü, kadın emeği,sabrı.Doğumdan ölüme atalarının izini süren halk.İki kişinin yaşadığı ama mutsuzluğun doruğunda evlerde, mutluluğun az kişi ya da maddi varlık olmadığının kanıtı bu kitap. Yazarımızın kalemine sağlık Kitapla kalın. "Sana kalmadı ya büyük çile, çektirdiğin çilenle kaldın işte. Sen de geldiğin gibi ömrünü tamamladın gittin işte. Elde var iki çile. Biri küçük çile, öbürü ala çile. Geçer ya geçer. Büyük çileye kalmayan dünya ne küçük çileye kalır ne de ala çileye."
TamarzıMemet Çerkez · İkinci Adam Yayınları · 20229 okunma