·472 syf.····Okunma: 27 Kasım 2023 14:15 Sempatizan,siyasi bir tutsağın (kendisi aslında bir yüzbaşı) zorla itiraf ederek verdiği ifadesiyle Güney Vietnam hükümetinin 1975'te düşüşünü, hizmetinde bulunduğu General ve seçilmiş bazı kimselerle birlikte Amerika'ya sığınmalarını konu alır.Yarı Vietnamlı bu komünist ajanın bakış açısıyla gelişen olayları okurken arka planda kimlik sorunu,göçmenlik,ait olamama,mülteci olarak Amerika'da yaşadıkları sorunlar işlenir.O dönem Vietnam'da yaşananlar üzerinden sömürgecilik,ABD'nin kendi çıkarları doğrultusunda yaptığı yayılım eleştirilir.
Sempatizan da bütün bu siyasi olayların yanında yüzbaşının ailesinden bahsettiği kısımlar,arkadaşları Bon ve Man'a olan bağlılığı, General'in kızına duyduğu aşk onun insani olarak hissettikleri,görevi uğruna yapmak zorunda kaldıkları beni fazlasıyla etkiledi.Kitabın sonlarına doğru başına gelen bol işkenceli ve kitabın tamamını oluşturan itirafını yazdığı yerler içimi sızlattı.
Bol ödüllü bu kitap çok entresandır ki nazarımda hem çok hızlı okunan ama diğer yandan zorlayıcıydı benim için.Bazen ne okuyorum ben,kopukluk yaşıyorum gibi hissetsem de okumak isteyenler için elbette tavsiye ederim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.