···Okunma: 29 Kasım 2023 15:49 H. G. WELLS "Zaman Makinesi"
Öncelikle kitabın çok akıcı olduğunu söylemeliyim. Zaten kısa olan kitap, hızlıca bitiyor. Ayrıca Türkçe çevirisi de gayet iyi. H.G. Wells, kahramanımızın gelecekte karşılaştığı dünyayı bolca betimleme kullanarak bize aktarıyor. Kitapta genel olarak karakterlerin isimlerinden bahsedilmiyor. Ana karakterimiz “Zaman Yolcusu”. Diğer karakterler ise daha çok mesleklerine göre isimlendiriliyor. Psikolog, doktor, eyalet başkanı vs. Bilim kurgu teması işlenirken aynı zamanda evrim teorisine ve toplumdaki sınıf ayrımlarına da değiniliyor. Kahramanımızın gittiği geleceğin dünyasında, Eloi ve Morlock denilen iki tür var. Eloiler zengin sınıfını Morlocklar ise işçi sınıfını temsil ediyor. Eloiler yüzeyde yaşayan, meyveyle beslenen oldukça narin bir tür iken Morlocklar yeraltında yaşayan, vahşileşmiş bir tür. Dünya gelecekte daha da gelişmek yerine geriye gidiyor, artık insan zekası değil doğa hükmetmeye başlıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise bu sınıf ayrımları. Zekalarıyla değil, alışkanlıklarıyla ve içgüdüleriyle hareket eden insanlar, onları insan yapan özellikleri kaybetmiş olarak karşımıza çıkıyorlar. Yazar, kendi yaşadığı dönemdeki sınıf ayrımlarının dünyayı daha kötü bir yer haline getireceğinin mesajını veriyor. Kitabın ön sözünü okuyarak Wells’i, onun yaşadığı dönemi ve kitabı daha iyi anlayabilirsiniz.