2023 8. kitabı
Merhaba Sevgili okur arkadaşlar. Mihmandar romanı benim iskender Pala’dan okumuş olduğum bilmem kaçıncı kitap İskender Pala kalemini nedense seviyorum. Özellikle tarih ile içi içe yazdığı için midir nedendir bilinmez. Mihmandar kelimesinin anlamına kısaca bir değinelim mihmandar Arapça bir kelime olup misafir ağırlayan kimse demek yazar peki neden kitaba bu adı vermiş mihmandar olan kim Eyüp El Ensari Hazretleri kendisinin mezarı İstanbul da Eyüp sultan olarak bilinen kişi. Neden ona Mihmandar denmiş peygamber efendimizi Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde onun evinde kaldığı için ona mihmandar adı verilmiş. Daha sonra romana gelecek olursak roman konusu itibarıyla güzel bir konu ya sahip cihadı peygamber sünneti bilip İstanbul’u feth etmek isteyen müslüman Arap devleti min içerisinde bulunan bir grup öncü kişilerin de katıldığı İstanbul fetih için çıkılan yolculukta Eyüp Sultan hazretleri de mevcut 80 yaşında o zamanlar zorlu yollar ve geçitlerden geçerek İstanbul’a gelişleri anlatılıyor. Roman konus itibarıyla ilgi çekici fakat ben İskender Pala yı sevmeme rağmen bazı noktaları tekrar ettiğini fark ettim. Ama bu tekrarlar romanın tamamı için geçerli değil tabiki kısa bir noktada gerçekleşiyor. Çok severek okuduğum romanda daha önce sadece birkaç kez ismini duymuş olduğum Eyüp el Ensari’ yi tanıma fırsatı buldum. Çok güzel bir eser idi Eyüp Sultan nasıl Eyüp sultan olmuş bunu öğreniyoruz.Yazarın dili oldukça akıcı ve sadece okumakta zorluk yok.
1000k
Mihmandarİskender Pala · Kapı Yayınları · 202014,2bin okunma