Kelime arşivi.
Armoni: Karga sesleri eşliğinde şiir okumanın uyumu.
·1 alıntı·
1.696 Gösterim
arşiv
Mülaki: kavuşan ve buluşan. Bir an buluşmak mı yoksa sonsuza kadar kavuşmak mı? An(ı)ların birikmesiyle varılan menzil belki sonsuz olan. Buluşmayla gelen kavuşmanın adını koymak da olur, anbean sonu taşıyan yaşamak da. "İşidürem sözini göremezem yüzini Yüzini görmekliğe canum veresüm gelür" Yunus Emre
arşiv
Rol: Kalabalıklar içinde, uzaklık kendini bildirince ne güzel canlanıyor insanda. Yalnız uzak olana... Yakınlığın acıklı sahnesi, kahredici bir komedi. "Zaman insanlardan bağımsızdır."
arşiv
Gece: Farsçada "dün gece" anlamına gelen ve "omuz" manası da bulunan bir kelime vardı. Onu görünce gecenin, karanlığı omuzladığını düşündüm. Bir an ve sonra gündüz, aydınlık, gün ışığı, hiç değilse ay ışığı ve yıldız... Belki insanın da omzunda biriken karanlığı ışıtacak yolları vardır. Meneviş, geceyi rengârenk bezemeni isterdim.
arşiv
Ev: Gün sonunda evhamın son bulduğu mesken. Bazen. Evler şairini çokça andığımız bir gün daha. "Evlerin çoğu eskidi gitti tamir edilemedi. Evlerin çoğu gereği gibi tasvir edilemedi. Kimi hayata doymuş göründü, Bazıları zamana uydular. Evlerin içi oda oda üzüntü, Evlerin dışı pencere, duvar." "Sağ çıkıp günlük savaştan Evimin yolunu tutmuşum" Behçet Necatigil
arşiv
Anlatmak: Çile. Kırk günde bir doldurmak gerekir. "Olma məlul, ayıtma kim, bəndü hasar içindəyəm." Nəsimi
arşiv
Gurur: Aldanış. Bazen ve birçok zaman. "Tehî görmen kimseyi hiç kimesne boş degül ... İkilik ile gelen togrı yol bulmış degül" Canım Yunus
arşiv
Nefrin: Kargış, ilenç, lanet. Kalbi birbirine uzak olanların adıdır aslında. Duyanın da dile dolayanın da şahit olanın da yorgunluğu olur anılınca. Nefretin akrabasıdır da.