Yaşamın Gizli İşaretleri
2023 20. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2023 22:19
Kitaba Dervişin Teselli Koleksiyonu'nu okuduktan sonra yazarın kalemine güvenerek okumaya başladım. Önce kitap ile ilgili biçimsel şeylerden bahsetmek istiyorum. Kitap 6 bölümden oluşuyor: 1-) Gündelik Hadiselerin Metafiziği 2-) Hadiselerin Konuşan Fili:Tevil-i Ehadis 3-) Hikmet Efendi'nin Bir Günü 4-) Hikmet Efendi'nin Genişletilmiş Gündelik Yaşam Felsefesi 5-) Tevafuklar Ne Söyler 6-) Hissikablelvuku: Yaklaşan Hadiselerin Metafiziği Kitabın en başındaki birinci bölümde bana göre kelime birliği yoktu. Yani şöyle sanki bir konu hakkında parça parça yazılmış metinler bir araya gelmiş gibi. Kitap bütünlüğünü pek hissedemedim en başta. Bazı şeyler çok tekrar ediyor. Dördüncü bölümün başlığı ise "Hikmet Efendi'nin Genişletilmiş Gündelik Yaşam Felsefesi". Yine burada da paragraflar haline ayrılmış, konu bütünlüğü olan ancak parça parça olan bir bölüm. Ve bana göre her paragrafın Hikmet Efendi'ye göre ile başlaması can sıkıcı. 30-35 sayfa bu şekil okumak bana sıkıcı geldi. Ve yazar 2 bölüm ayırdığı Hikmet Efendi'yi hiç tanıtmamış bile. Bence en önemli eksiği bu. Bir de bu bölümde günlük hayatta karşılaştığımız her şeyden bir anlam çıkarmamız gerektiğini söylüyor. Ama bana göre bazı noktalarda da insan kafayı yer artık. Ve beklentiye girmeye başlar. Bu kitabı işaretler olarak görmek gerek yalnızca. Hep ödüllendirildiğini düşünmek insanı bana göre kibre, kendini beğenmişliğe sürükler.. 5. Bölüm haricinde (en beğendiğim bölüm bu oldu. Çünkü paragraflar arasında konu bütünlüğü vardı) diğer tüm bölümler birbirini tekrar eden ve parça parça şeklinde metinlerden oluşuyor. Hatta tekrar eden yerler çıkarılsa 180 sayfalık kitap 100 sayfanın altına bile düşer. Son bölüm olan Hissikablelvuku meselesinin de kafa karıştırdığını düşünüyorum. Ama 5. Bölüm olan "Tevafuklar Ne Söyler?" Bölümünün tamamını çok beğendim. Bazı yerleri çok tekrar ettiği için hızlıca göz gezdirdim. Ama okuyun derim.
Yaşamın Gizli İşaretleriMecit Ömür Öztürk · Hayy Kitap · 2019561 okunma