Hasan Ali Toptaş’ın 1983 yılında yayınlanan ve kendisine Yunus Nadi Roman Ödülünü kazandıran kitabı Gölgesizler.
Çıngıl Nuri’nin bir an da ortadan kaybolması ile köyde hayal mi gerçek mi ne yaşadıklarını anlamayan ve sorgulayan köy halkının hikayesi. Berber kaybolan Nuri’nin dükkanı kiralar ve işletmeye başlar.
Sonrasında köyde tuhaf olaylar yaşanmaya başlar. Bir gün ansızın Güvercin kız köyün en güzel kızı hiç bir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur.
Eser, düşle gerçeğin birbirine geçtiği postmodern bir yapıya sahiptir. Varlık-yokluk sorunları, zaman-mekân ilişkisi konu edilmektedir. Romanda olaylar biri köyde, diğeri kentte olmak üzere iki farklı mekânda, iki farklı zamanda gelişir.
Ana karakterlerden Cıngıllı Nuri'nin ruhunun daraldığını söyleyerek şehirdeki berber dükkanından çekip gitmesiyle başlayan olaylar, başka ortadan kaybolmalarla devam eder ve bir gazetede, bir genç kızın ayı tarafından kaçırılma haberinin çıkmasıyla son bulur. Neredeyse şiire varan melodik bir üslup kullanılmıştır
Roman 2009 yılında Ümit Ünal tarafından beyaz perdeye aktarılmıştır.