Puan vermedi·479 syf.··Beğendi
···Okunma: 06 Aralık 2023 21:46 Milli mücadele yıllarını, farklı bir bakış açısıyla yansıtmaya çalışan, güzel bir roman. Kitapta, halkın direnişe katılıp katılmama konusundaki karar verme süreci ve taraf belirlerken ki endişeleri anlatılır.
Kısaca Genel Durum:
Osmanlı, Cihan Harbi'nden yeni çıkmış ve yaralarını henüz sarmaya vakit bulamamışken, yeni bir işgalin arefesindedir. Devletin Mondros'la eli kolu bağlanmış, payitahtı ise İngiliz kontrolüne geçmiştir. Eş zamanlı, bölgesel düzeyde işgale karşı direniş birlikleri kurulmuş, Kuvay-ı Milliye'nin temeli atılmaya başlanmıştır.
İşte bu durumda, bir yandan topluma, İstanbul hükumeti tarafından isgallere karşı koymaması istenirken, diğer yandan toplumdan, vatanın, milletin kurtuluşu için asker ve destek vermeleri istenmektedir. Toplumda her iki saftan da insanlar bulunmaktadır.
Ilk başta bakıldığı zaman, tabii ki de insanların direniş hareketine katılmaları pek doğal görünecektir, fakat bu sanıldığı kadar da kolay bir karar değildir. Çünkü insanlar yüzyılları aşkın Osmanlı egemenliği altında yaşamış, onun otoritesi altında varlığını sürdürmüşlerdir. Osmanlı dışındaki herhangi bir birliğin veya oluşumun, devlet adına iş yapıyor olması, insanlarca 'devleti yok saymak' anlamına geldiği düşünülmüştür. Bu yüzden direniş hareketine, bizim bildiğimiz adıyla Kuvay-i Milliye hareketine katılmak aslında insanlar için zor bir karardır. kitabın ilk bölümünde aslında bu karar verme süreci ve bu süreçteki her iki tarafında kendi safını çekebilmek için yaptığı hamleler anlatılır.
Kitabın ikinci bölümünde anlatılan ise, Kuvayi Milliye hareketine destek veren çeteler ve bu çetelerin direnişe olan katkıları, düzenli bir ordu kurulduktan sonraki yaşanan problemler ile Kuvay-ı Milliye hareketine
katılan insanlarda oluşan, bundan sonra ne olacak, kaygısıdır? Ortamda bir savaş var ve bu savaşın kazandıktan sonra ne olacağı çok
sonunda kaybettiğiniz zaman ne olacağı bellidir. Fakat kazanmak ve belirsiz bir durumdur. Bu savaşın kazanıldığı varsayıldığında oluşabilecek belirsizlikler, devletin hâli, Osmanlı'nın akıbetinin ne olacağı, savaşı kazanan aktörlerin yeni devlet düzenindeki yerleri ve bu yer kapma mücadelesinde oluşabilecek problemler dile getirilir.
Ve tüm bu anlatılanlar, kitabın başında İstanbullu Hoca, kitabın sonunda ise yeni adıyla Küçük Ağa karakteri Üzerinden aktarılır.
Çok beğendiğim, dönemi anlamak adına ölçek alınabilecek kıymetli kitaplar arasında, herkese tavsiye ederim.
Keyifli okumalar..