2023 38. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2023 08:48
Göbeklitepe’nin adını duymayan yoktur sanırım, ben de bu eserin ismini görünce okuma merakı doldu içime. Kısa ama sürükleyici olan bu eseri okuyanın hoşnut olacağına eminim. Önce yazarın olayları işleyiş şekline değinerek kitabı anlatmak istiyorum. Bölüm bölüm ilerleyen bir eser ama diğer kitaplardan bir farkı var. Bir bölüm milattan öncesinde geçiyorken bir diğer bölüm günümüz dünyasında geçiyor. İlk sayfalarda kitap tanışırken biraz uzak kalsanız da okudukça merakınız artacak ve birkaç saat içerisinde bitireceksiniz. Gelelim olaylara. Milattan öncesi dediğimiz zaman kafamızda beliren şeyler bellidir. İlkellik, kabile yaşamı, avcılık ve yazılı olmayan kurallar ile yaşam. Hak o dönemde var mıydı bilmiyorum ya da haklı olduğunuzu savunabileceğiniz herhangi bir alan. Ancak Göbeklitepe: Asalı Yol’ da hak güçlünün yanında, güç ise sayı olarak çok olanda. Bu yüzden hakkınız yok, savunmanın bedeli ölüm. Bu yüzden Maunlular eziyet etmeye başladığında kimse karşı çıkamadı ve kabul etmek zorunda kaldılar. Hatta Tanrı’ya kendilerince anlam yüklediler ve Tanrı istemiş gibi gösterdiler. Ayinler düzenlediler ama hep kendi zevklerine göre. Günümüzde ise olaylar daha moderndi tabii. Bir kız ve oğlan vardı. Aşkı bilir ve şiirleri ile süslerdi. Onlar da kendi hallerinde yaşıyordu. Sonra bir şeyler oldu zamanlar iki iken bir oldu, dün geçmişken şimdi oldu. Heyecan işte orada sizi kitaba mecbur kıldı… Bana göre bu kitap sadece öykü kitabı olarak nitelendirilmemeli. Yazarın araştırma ve bilgi birikimin emeğini eserde sıkça gördüm. Bana kalırsa Göbeklitepe: Asalı Yol, geçmişten günümüze gelen ancak yazılı olarak var olmayan tarihin kurgu ile modernize edilmiş hali. Hem öykü hem de tarih bir arada olunca insan sıkılmadan okuyor. Umarım yazar eseri seri haline getirir ilerleyen zamanlarda. Okuyucusu bol olsun.
Göbeklitepeİbrahim Halil Aslantaş · Cinius Yayınları · 202317 okunma
1 +1'leme