2023 29. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2023 12:04
Eser ilk 1912 yılında yayınlanmış olup Türk tarihinde kadın psikolojisini yansıtan ilk eserdir. Cumhuriyet dönemi öncesi kadın haklarından söz etmek mümkün mü? Hayır. İşte Halide Edip bizlere Handan ile kadının toplumdaki yerini ben dili ile yansıtmış. Kitapta karşılıklı mektuplaşmalar var. Bu mektupların her biri farklı bir ben diliyle yazılmış. Ana karakterimiz Handan çevresi tarafından üç farklı şekilde algılanır. İlk kimliği zekasıdır burada karşısına Nazım çıkar aşkını açıklayamaz ve Handana yakın olabilmek için ona ders verir bu arada birçok şey yaşanır Handan da bir travma oluşur, ikinci kimliği Hüsnü ile evliliğinde kendine karşı yabancılaşması ve sert bir karaktere bürünmesidir herkese üstten bakmaktadır, üçüncü kimliği Refik Cemal'in Neriman'a olan bağlılığıdır ve kendi evliliğiyle kıyaslar, Hüsnü Batılı tarzda yaşamaktadır ve Handan onun için herhangi bir kadınla aynıdır. Handan burada kendi iç çekişmelerini, hayattan ve evlilikten beklediklerini düşünür. Düşündükçe ruhsal bunalıma girer. Dönemin evlilik anlayışı aşk ve arkadaşlık içermez. Handan aşkı ve arkadaşlığı ister, o sevgiyi, sıcaklığı ister. “Sevgi, sevme eylemi bütün varlıklara karşı insanın içinde barındırdığı karşılıksız yegâne eylemdir. Bu eylem kısacık bir ana sığdırılacak kadar küçük değildir. Asırlar boyu insanın ruh ve bedeninde kendisini yaşatmış olan sevgi edimi insanın varlığına sinmiştir.”
Türk Edebiyatı Klasikleri
HandanHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 20197bin okunma