Stüdyo Ghibli Filmi Tadında Bir Yeniden Anlatım
2023 31. kitabı
Bu kitap şu sıralar bir an önce çevrilmesini umduğum ve sıkı sıkıya takip ettiğim tek kitaptı. Yabancı'nın sayfasını yenilerken yeni çıkanlarda görmenin şaşkınlığı ve sevinci de bu yüzden çok büyüktü. Aslında tam da bu nedenle kitaba başlarken biraz temkinli olduğumu söyleyebilirim. Çünkü en sevdiğim booktuberlar tarafından o kadar övülmüştü ve içeriği o kadar bana hitap ediyordu ki yüksek beklentilerim yüzünden hüsrana uğrayacağımdan emin gibiydim. Ama neyse ki -sanki sihirli bir iple bağlıymışçasına :)- ilk sayfalardan itibaren hikaye bana sıcacık duygular hissettirdi ve okuduğum en güzel kitaplardan biri haline geldi. Üstelik ben sadece Kore mitolojisinden bir masalın yeniden anlatımını beklerken sevdiğim bir sürü şeyi bir arada veren, zekice ve ters köşelerle dolu, okuması çok keyifli bir kitap olup çıktı. Tıpkı diğer incelemelerde de bahsedildiği gibi Ruhların Kaçışı'na geri dönmüşsünüz gibi hissetmeniz çok olası. Mina'nın Tayf Alemi'ni keşfedişini bu kadar güzel somutlayacak kaç film vardır ki? Maske, Dai ve Miki'yi de Yürüyen Şato karakterlerine fena halde benzetmiş olabilirim bu arada. Kitabın en sevdiğim özelliği sadece 273 sayfada müthiş bir evren, capcanlı karakterler ve sadece romantik olmayan sıcacık bağlar sunabilmesi. Bu kitap yan karakterleri çok daha az gördüğümüz ana karakterler arasında geçen basit bir aşk hikayesi olarak da yazılabilirdi ve eminim ki o haliyle bile pek çok okurun aradığı şey olurdu. Ancak o şekilde "Bir Stüdyo Ghibli filmi izliyorum sanki.." hissini veremezdi. Ailenin sadece kan bağıyla bulunmayabileceği; tek olasılığın nefret olmadığını farkettiğimiz; güzellik veya becerinin tek, mutlak değerler olmadığı, saf sevginin mutlaka gönderilen kişiye ulaştığı; hikayelere, fedakarlığa, ceserete ve güvene değer veren karakterlerle dolu bir kitap okumamış olurduk. Yazara bu seçimi için minnettarım. Tam puan vermemenin nedeni de kitabın başı ve sonunu biraz daha uzun görmeyi dilemiş olmam. Pek çok yerde flashbacklerle Mina'nın evinde yaşadıklarını okuyoruz ama yine de macera çok çabuk başladı benim için. Mina sevdiklerini korumak için bu kararı oracıkta veriyor ama arka kapak yazısı dışında onun halkının başına gelenleri, ona maceranın devamında vatanını kurtarma kararlılığı verenin tam olarak nasıl koşullar olduğunu pek okumuyoruz. Mesela gitmeden önce köyünde geçirdiği gün onu daha anlaşılır kılabilirdi. Ama öyle aman aman bir eksik değil tabi. Daha çok son bölümden sonra devam edecek sanıp teşekkür bölümüyle karşılaşmanın kızgınlığı sanırım o bir puan :)
Denizin Altına Düşen KızAxie Oh · Yabancı Yayınları · 2023844 okunma
1.122 Gösterim