Uzun Hikaye
2023 39. kitabı
Uzun Hikaye Değerlendirme Yazısı/ Mustafa Kutlu /72. Baskı Mart 2022 Anadolu’nun içinden kucak kucak öykülerin bulunduğu , kaderin saltanat misali babadan oğula geçtiği bir hikayeydi “Uzun Hikaye”. Kitapta belli bir yere kök salamamış bir baba ile babasından başka kimseye tutunamayan oğlu Mustafa’nın yaşamı konu edinilmiş. İçinde ana konu dışında birçok hayatı ve sevdayı konu alan bu kitapta yüreğimde uzun süre yerini koruyacak alıntı ile devam etmek isterim. “Nereliyim acaba? Bunu kendime de sorar, bir cevap bulamam.” Bulgar göçmeni olan Ali Bey’in Münire Hanım’ı kaçırması ile başlayan serüvenleri oğulları Mustafa liseye giderken Münire hanımın doğum sırasında vefat etmesi üzerine Mustafa’nın hayatında büyük bir eksiklik ile devam eder. Mustafa’nın hem öksüzlük hem de aidiyet hissi olmadan tabiri caizse oradan oraya sürüklenerek geçirdiği hayatının zorlukları beni dâhi yordu doğrusu. Fakat babasının her daim yanında olması bu yorgunluğumu büyük bir gurur kaynağına dönüştürdü. Son derece sade ve incelikli bir üslupla yazılmış kitapta yazıldığı zamanın gündelik ve siyasi hayatı,o zamandan birçok insanın yaşamı ve karakteri müthiş biçimde yansıtılıyor. Çalışkan, dürüst, tutucu ve cabbar kişiliğe sahip olan Ali Bey’in Münire Hanım’ı kaçırması da o dönemin hayatına örnek olarak verilebilir, üstelik kitabımızdanda bu konu hakkında bir alıntı eklemek isterim. “Ah bu küçük kasabalar. Her biri bir gizli sevda cehennemi.” Değerlendirme yazımı kitabın özeti niteliğini taşıyan alıntı ile bitirmek isterim. “Burası neresi? Ne önemi var. İşte İstanbul’a diye yola çıkmış, meçhul bir istasyonda inmiştim. Elimde bir kötü bavul ve daktilo kutusu. Babamın oğlu olmuştum işte.”
Uzun HikâyeMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 202345,5bin okunma