En çok bilinen kitabı İnsanlığımı Yitirirken ile tanınan Japon yazar Osamu Dazai’nin otobiyografik hikayelerinin derlemesinden oluşan bir eserdir.
Kitaplarını okuyan çoğu kişi aslında Osamu Dazai’nin depresif bir ruh halinde olduğunu bilir. Ama biyografisini okuyunca onun bu depresifliğe sürükleyen bir çok etmenin ne olduğunu öğreniyoruz. Küçük yaşta abisini kaybetmesi, savaş döneminde yaşadıklar şeyler ve maddi zorlukla mücadele etmesi onu hayata karşı daha küskün ve yaşamaya değmez hale getiriyor.
En büyük sorunu ise asla kendini sevmemesi. İnsanlığımı Yitirirken kitabında ki karakterin tahlillerine bakacak olursak ağır aşağılık kompleksini karektere de yansıttığını görebiliriz.
Gerçekten biyografisini okuduktan sonra, okuduğum kitapları çok daha ayrı bir anlam kazandı. Yarattığı evrendeki karakteri değilde aslında biz Osamu Dazai’yi okumuşuz.
Onun aklından defalarca kez aklından ölmeyi geçirdiği saatlerde yazdığı eserleri biz çok farklı hislerle okumuşuz.
Harika bir kalemi var. Biraz depresif ve alaycı. Mükemmel bir yazar. Kesinlikle kitaplarının okunması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle İnsanlığımı Yitirirkeni okursanız yazarla bir bağ kuracağınızı düşünüyorum. Aynı şekilde Öğrenci Kız kitabı da çok hoştu.