Yazarlarevi Cinayeti
2023 47. kitabı
OYA BAYDAR Yazarlarevi Cinayeti,aralık ayı okumaları güzel kitaplarla devam ediyor. yazardan bu üçüncü kitabım, kitaplarındaki kadın temalarına dokunuşları, tarihi gizleri ortaya çıkarırken kurgularını ona göre harmanlamasını seviyorum. Kürt sorunlarının değil insan sorunları olarak ele alması başlangıç temelini bu zemine oturtması önemli bir unsur benim içinde. Diğer kitabında da Dersim olaylarını içine alacak şekilde bağlamıştı kurgusunu. O Muhteşem Hayatınız adlı eserindeydi bu anlattıklarım bu eserinde de bir yazarın ölmesi üzerine(her anlamda ölmesi hem fiziki hem de yaratıcılığı bakımından) ve avukat olan yıllarca görüşmeyen kızı adaya geliyor Marmara Adasında yazar yetiştirmek için yapılan eve, babası uzun yıllar ödül aldığı tanındığı eserlerini bu evde yazmıştı. Orada tanıdıklarla bir bir konuşurken içine kurt düşüyor ve bu ölümün bir cinayet olduğu kuşkusuyla iz sürmeye başlıyor tüm karakterler bölüm bölüm kendince yazara duydukları bağlılıkla ve onun şöhretinin de zarar görmemesi için ses çıkaramayışları aslında bildiklerini birbirlerinden de sakladıklarını yazarın kızı birleştirmeye kurcalama başlıyor. Babasının artık eski yazın diliyle birşeyler yazmak istemeyişini, farklı bir dil şiir gibi şarkı gibi doğal akıcılığı nesirle birleştirme yolları aradığının bunun için ağıt yakan dengizler söyleyen bir kadından bir sürü şeyler öğrenip roman yazdığını keşfeder. fakat sıkıntı kadın değildir oğlu gibi gördüğü kadının yazara sürekli bunlar için para sızdırması ve taklit bizden öğreniyorsun imalarıyla yazar utancından mı ya da başka türlü psikozlara girmesi sebebiyle mi olanlar olur. Doğulu kadının dengizleri,türküleri, ağıtlarına yöre halkının sevinçlerine gark olunan şarkılar üzüntülerini anlatma doğallıklarına genişçe yer verir Oya Baydar. Yazarın iyi yazması onu iyi bir edebiyatçı yapar mı sorunsalıyla beraber, bir yazarın kendi kendini aşması çabalaması değişik denemeler yapması konu ediliyor, okuduğumuz şeylerin topluma sunulması genel kabul görmesi yazar açısından önemli, önemli olmalı mı yoksa yazar tüm bu şeylerden bağımsız daha yaratıcı nasıl olabilirleri sorgulattırıyor.Özgün bir kurguydu hem de düşündüren. #kitap #KİTA#oyabaydar
Edebiyat & Roman
Yazarlarevi CinayetiOya Baydar · Can Yayınları · 2022277 okunma