Oğuz Atay'ın başyapıtı "Tutunamayanlar," Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olarak öne çıkıyor. 1971 yılında yayımlanan bu roman, modern Türk edebiyatının sınırlarını zorlayan bir eser olma özelliği taşıyor.
Atay, eserinde bireyin kimlik arayışını, toplumsal çalkantıları ve insanın varoluşsal sorgulamalarını derinlikli bir şekilde işlemektedir.
Roman, ana karakter Selim'in içsel çatışmalarını ve çevresindeki dünyayı sorgulama çabasını konu alır. Atay, klasik roman anlatısından sıyrılarak postmodern bir yaklaşım benimser ve okuyucuyu düşündüren, sorgulatan bir yapı kurar. Dil oyunları, iç monologlar ve farklı anlatım teknikleriyle "Tutunamayanlar," edebi bir başyapıt olarak kabul edilir.Atay'ın eserindeki derinlik, toplumsal eleştiriler ve karakterler arası ilişkiler, okuyucuya sadece bir roman değil, aynı zamanda bir düşünsel deneyim sunar. "Tutunamayanlar," Türk edebiyatının modern dönemdeki en etkileyici eserlerinden biri olma özelliğini taşır ve edebiyatseverlere derinlemesine düşünme fırsatı sunar.