KargaJames O'Barr
1989 yılında basılan, çizgi roman dünyasının en etkili ve önemli, edebiyat dünyasının en kült eserlerinden birisi olan bir eser Karga. Yıllarca dilimizde hiçbir şekilde çevirisi yapılmamıştı.
James O'Barr tıpkı bu yazdığı eser gibi trajik bir kişi. 1978 yılında O'Barr'ın nişanlısı sarhoş bir sürücü tarafından hayatını kaybetmiş. O'Barr daha sonra kendini denizlere ve orduya vermiş. Ordu için kılavuzlar resimlemiş. Daha sonra bu kişisel acısını çizgi roman yazmaya yönlendirmiş ve Karga bu şekilde ortaya çıkmış. 1981 yılında yazmaya başlamış ve 89 yılına kadar rafta kalmış. O'Barr'a ilhamı sorulduğunda Detroit'te 20 dolarlık bir yüzük için öldürülen genç bir çiftin gazete haberinden yola çıktığını söylemiş. Karga, 750 bin kopya satmış dünya genelinde. Ancak tüm trajediler bununla sınırlı kalmamış. 1994 yılında Karga, Alex Proyas tarafından sinemaya uyarlandı. Başrol oyuncusu Brandon Lee, sette bir kaza kurşunu ile hayatını kaybetmiş.
Karga, bir intikam hikayesi. Eric Draven ve sevgilisi Shelly bir gün yolda iken bir grup adam tarafından saldırıya uğrar, saldıranlar Eric'i öldürür, ardından Shelly'yi öldürüp tecavüz ederler. Ancak Eric bir karga tarafından hayata döndürülür ve intikam peşine düşer. Ama bu her şeyden önce bir aşk hikayesi...
Çizimler gerçekten çok güzel. Siyah beyaz. Gotik ağırlıklı bir tarzı var. Bu baskı Special Edition, genişletilmiş baskı. Bolca şiir ve şarkı sözü ile anlatım desteklenmiş. Karga motifi güzel kullanılmış. Karga, eski çağlardan beri ölen insanların ruhlarını öbür dünyaya taşıyan bir varlık olarak görülmüş.