2023 92. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2023 20:19
Hazır Okuyucu'yu bitirmişken ve yazarın Türkçe'ye yeni çevrilmiş kitabını almışken, Okuyucu'nun ardından bir solukta Torun'u da okudum. Yazar bu kez, Almanya'da yeniden yükselen bir başka aşırı milliyetçi- ırkçı eğilimi temel tema olarak almış. Daha çok eski Doğu Almanya topraklarında gözlemlenen bu eğilim Kaspar karakterinin intihar ederek yaşamına son veren Doğu Almanya doğumlu Birgit'in, aşırı milliyetçi harekete göre bir yaşam süren kızı Svenja ve onun ailesi odağında gözler önüne seriliyor. Birgit'in gençken evlatlık verdiği bir kızının olduğunu günlüklerinden öğrenen Kaspar, karısının ailesi ile ilişki kurarak hayatında tutmak, yaşarken karısının yapmak istediği gibi kızına "kendini sunmak" istemektedir. Büyük bir beklentisi olmadan, Svenja, eşi Bjorn ve 14 yaşındaki kızları Sigrun'la,aslında gerçek olmayan toruna kalan bir miras vesilesiyle ulaşan ve pek de hoş karşılanmayan Kaspar, Svenja ve kocasının aşırılığından dehşete düşse de, Sigrun'un kurtarılabileceğini, bunu Birgit için yapması gerektiğini düşünür. Müslümanların Almanya'yı ele geçirmekte olduğunu, yok edilmezlerse kilise yerine camilerin geçeceğini, çan seslerinin susacağını, Alman bayrağının ineceğini ( ne kadar tanıdık) dolayısıyla yok edilmeleri, en azından kovulmaları gerektiğini düşünen ulusalcılar, kapalı bir toplum olarak medyadan uzak tutar, Nasyonel Sosyalistlerin literatürünü takip ederler.. Kaspar'a Sigrun ile vakit geçirmek istiyorsa bunun aksini dikte etmemesi aksi takdirde onu göremeyeceği söylenir. Kaspar, bence büyük bir hümanist, insanın özüne güven duyan biri olarak Sigrun'un değişimi için sanatı kullanır, ona klasik müziği tanıtır. Sahip olduğu kitapçıda görünüşte Sigrun'un inancını bozmayacak klasik edebiyat eserlerini tanıtır. İslamofobi ve aşırı milliyetçi yönetimlerin yükseldiği, göçlerin arttığı günümüzde okuyan herkesi mesele üzerinde düşünmeye davet eden bir metin olduğunu düsünüyorum.
TorunBernhard Schlink · Doğan Kitap · 202349 okunma