26 Eylül 2023
Doğan Kitap

2023 57. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2023 15:47
Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında duvarların örülü olduğu yıllar... Genç Birgit Leo'dan hamile olduğunu öğrendiğinde O'nun evli olduğunu ve kanser olan karısını asla terk edemeyeceğini
Roman-Edebiyat
2025 39. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2025 23:00
‘’Okuyucu’’ romanıyla tanınan Bernhard Schlink’in okuduğum ilk kitabıydı. Kahramanımız Kaspar, eşi Birgit’in ölümünden sonra eşi ile ilgili bir sırrı öğreniyor. Bu sır, Birgit’in Doğu Almanya’dayken doğum yapıp çocuğunu terk etmek zorunda kalması. Kaspar sonrasında üvey kızı Svenja’yı aramaya başlıyor. Onların ırkçılık batağına saplanmış bir aileye döndüklerini üzülerek öğreniyor. Torunu Sigrun’u bu yanılgıdan kurtarmak başlıca amacı oluyor. Kısaca konusu bu kitabın. Farklı yazarlardan, Doğu ve Batı, iki kutuplu Almanya’da geçen (Hain Koyunlar, Kairos, Dip Akıntıları) kitaplar üzerine, biraz da beklentimi yükselterek başladığım bir kitap oldu (1K’da 8,8 puan verilmiş). Maalesef beklentimin altında kaldı. Cümlelerini basit buldum. Yükselen milliyetçiliğe, olası nedenlerine ya da kundaklama olaylarına (Mölln Faciası gibi) daha çok değinmesini isterdim. Yine de neonazizme dikkat çekmesi açısından güzeldi.
2023 44. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2023 02:46
TORUN Yazar: Bernhard Schlink
2025 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2025 12:56
Üniversite yıllarında Doğu Berlin’de tanışır Kaspar ve Birgit. İki Almanya fikrini kabul etmeyen, Doğu Almanya’yı anlamak isteyen Kaspar, Birgit’le bir hayat kurmak ister; gerekirse Doğu’da. Birgit ise yeni düzene olan inancını kaybetmiştir, Kaspar’ın Doğu’ya gelmesini kabul etmez. Kaspar’ın çabalarıyla Batı’ya iltica eder. Fakat Doğu’da bıraktıkları, mutlu ve huzurlu bir yaşam kurmasını engeller. Kaspar’ın özverisiyle devam eder evlilikleri. Birgit’in ölümüyle Kaspar karısı ve evlilikleri hakkında bilmediklerini öğrenmeye başlar. Karısının kendisinden sakladığı yazılarından onun Batı’ya gelmeden hemen önce bir bebeği olduğunu ve onu terk ettiğini öğrenir. Birgit’in planladığı, hayatını yazma ve kızını bulma görevini üstlenir Kaspar. Araştırmaları onu Birgit’in kızı Svenja, onun kocası Bjorn ve kızları Sigrun’a götürür. Bu küçük aile vasıtasıyla Kaspar, ulusçu Almanların, Neo Nazilerin dünyasını görür. Baskı veya telkin olmaksızın Sigrun’un hayatını değiştirmeye çalışır. Torun’da üç kuşak kadın üzerinden Almanya anlatılırken, hiç bitmeyen, yer altına çekilen Alman faşizmi gözler önüne seriliyor. İkinci Dünya savaşı sonrası dönemde belki de en büyük acılardan birini yaşayan Doğu Alman halkı benim hassas noktam. Özellikle Dönüş (iki Almanya’nın birleşme süreci) sonrası yaşanılan hayal kırıklıklarını çok iyi yansıtmış Schlink. Hikaye yine çok iyi. Okuyucu en popüler romanı Bernhard Schlink’in ama ondan sonra vites arttırmış. Okuyucu, Olga ve Torun’a yaklaşamaz bence. Bir kere daha Sinema’nın gücü deyip geçiyoruz :))
2023 99. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2023 00:00
‘Ama biz bir yuvaya ihtiyacı olan varlıklarız..’ . Kaspar, eşini kaybediyor. İçten içe, kabullenmesi zor olsa da biliyordu bunun olacağını. Eksik kalacağını ya da hiçbir zaman tamamlanamayacağını. Sonra başına beklemediği bir şey geliyor. Yeni bir heyecan, doldurulmayı bekleyen boş bir sayfa.. Bir torun.. . ‘Torun’ bir yüzleşme kitabı. Kaspar’ın kendisiyle ve eşiyle yüzleşmesi haricinde tarihle, öteki’yle, gelecek ihtimalleriyle, ülkesiyle, gerçek ve gerçek gibi gösterilenlerle yüzleşmesi. Ama yüzleşen de sadece Kaspar değil. Hepsi bir çember oluşturup birbirine parmak sallıyor gibi: ‘Sen bunu yaptın- bunu yapıyorsun- bunu yapacaksın’ ‘Torun’ bir umut kitabı. Kaspar’ın kendinden, eşinden, dünden ve yarından kesmediği umudunun. ‘Torun’ iyi bir kitap. Okuyan herkesin kendinden-ülkesinden bir şeyler bulabileceği türden. Bu yüzden okumanızı çok isterim.. . Tam da zamanında okudum, yarının belirsizliğinde endişelerim artarken. . Çeviride İlknur Özdemir, son dönemde en beğendiğim tasarımlarından biri olan kapak ise Geray Gençer çalışması~ . Not: Arka kapak yazısı -bence- kitap bittikten sonra okunmalı~
TorunBernhard Schlink · Doğan Kitap · 202349 okunma
Bernhard schlink ve toplumcu edebiyatı
2026 11. kitabı
Yazarın en çok bilinen romanı okuyucu olmasına rağmen ben Torun’u çok beğendim . Tüm olay örgüsü , tarihsellik yerli yerindeydi . Yazarın önceki romanından tanıdığım bazı geçişler burda da vardı . Kaspar’ın yaşadığı çelişkileri çok net yazmıştı , neleri yapmalı yapmazsa korkak ve vurdumduymaz mı sayılırdı ? Bu hali çok iyi hissettim , çok tanıdıktı ve bir yerlerde görmek beni dünyaya daha az yabancı hissettirdi . Zaten edebiyatın işi bir parçada bu değil miydi ? Almanya’nın mevcut göç durumu , savaştan öncesi sonrası , insanların neyi nasıl anladığı ile ilgili çok iyi bir kitap , tanıdık içerden .
İnceleme
İnstagram : @kebikechatun
2024 11. kitabı
Merhaba kitap sever dostlarım, serüvenime Bernhard SCHLINK'in 2023 yılında yayımladığı savaş sonrası Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılan Almanya'daki sosyal ve politik gerilimleri ele
2023 86. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2023 20:34
Elinizden bırakamayacağınız bir kitapla geldim. Okurken resmen onlar gibi yaşıyorsunuz kitap bizi 1964 yılının Doğu ve Batı Almanya’sına götürüyor Berlin duvarı ile hayatların ikiye bölündüğü yaşamsal zorlukların olduğu karakterin psikolojisine tanıklık ediyoruz. • Kitabımız; Kaspar’ın eve geldiğinde yıllarca birlikte olduğu biricik karısı Birgit’i ölü olarak buluyor. Defin işlemlerimden sonra yazar olmak isteyen Birgit’in odasına girerek yazdığı notları yazıları bulana kadar aslında eşini hiç tanımadığını fark ediyor. Berlin duvarı zamanında Birgit’i doğudan batıya kaçmasına yardımcı olur ama Birgit’in sakladığı bir sır vardı bu da hamile olması ve babasının başkasıyla evli olmasıdır bu sırrı bilen tek bir kişi vardı oda Paula.. Bebeğinin doğumundan sonra yeni bir hayata başlayacağını düşünen Birgit aslında öyle olmadığını fark ediyor aradan geçen onca zamana rağmen sırtına yapışan bir yük özlem ve hasretle vefat ediyor. Birgit’in yazılarını okuyan Kaspar hem eşinin huzura etmesi için hemde bu sırrı çözmek için torununun bulmaya karar verir. • Birgit’in kızını bulan kapsar aşırı milliyetçi bir aile olduğunu fark eder ve torunu Sigrun’u bu milliyetçilikten uzak tutmak için kolları sıvar. Almanya’nın gerçeklerini göz önüne seren ve dede-torun ilişkisini harika bir şekilde anlatan kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
2025 20. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2025 12:11
Gerçek anlamda hesabı kesilmemiş, yüzleşmesi yapılmamış tüm suçların yükü insanlığa miras kalır; bu yazgıdan kaçmak mümkün değildir. Schlink, son romanı Torun'da kendi ulusunun aşırı
2023 92. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2023 20:19
Hazır Okuyucu'yu bitirmişken ve yazarın Türkçe'ye yeni çevrilmiş kitabını almışken, Okuyucu'nun ardından bir solukta Torun'u da okudum. Yazar bu kez, Almanya'da yeniden

Bernhard SchlinkYazar · 13 kitap
Schlink; Bethel, Almanya'da Alman bir baba ve İsviçreli bir annenin dört çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya geldi. Anne ve babası teoloji eğitimi almıştır, ancak babası Naziler yüzünden Teoloji profesörlüğü işini kaybedip, papazlığa başlamıştır. Bernhard Schlink 2 yaşından itibaren Heidelberg'de büyümüştür. Freie Universität Westen Berlin'de Hukuk eğitimi almış ve 1968'de buradan mezun olmuştur. Schlink 1988'de Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin anayasa yargıçlığına getirilmiş ve 1992 de Humboldt Üniversitesi'nde Kamu Hukuku ve Hukuk Felsefesi profesörü olmuştur. Ocak 2006'da emekli olmuştur. Schlink Heidelberg Üniversitesi'nde ve Freie Universität Westen Berlin'da Hukuk eğitimi almıştır. 1992'de Humboldt Üniversitesi'nde çalışmaya başlamadan önce Bonn Üniversitesi'nde, Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main'da Hukuk profesörü olarak çalışmıştır. Yazar olarak kariyerine, ana karakteri Selb-Almanca "kendisi" anlamına gelen sözcük ile oynanan bir oyun-, (birincisi, Self'in Cezası Walter Popp ile ortak yazılmıştır.) birçok dedektif romanı yazarak başlamıştır. Bunlardan biri olan Gordiyon Fiyongu kitabı ile 1989'da Alman Polisiye Yazarları Birliği ödülünü almıştır. 1995'te Okuyucu (Der Vorleser)'yu, 30'larında ve aniden ortadan kaybolan, bir kadınla ilişkisi olan ve onu savaş suçları mahkemesinde bulan Hukuk öğrencisi bir gençle ilgili romanı, yayınlamıştır. Kitap Almanya'da ve diğer birçok ülkede en çok satanların arasına girmeyi başarmış ve 39 dile çevrilmiştir. 1997'de kitap Hans Fallada Ödülü'nü, bir İtalyan Edebiyat ödülü, ve Fransızca'ya çevrilen yapıtları için Prix Laure Bataillon'i kazanmıştır. 1999'da Die Welt gazetesi tarafından "WELT - Literaturpreis"'a layık görülmüştür. 2000'de Schlink Aşk Kaçışları adlı kitabında hikâyelerini topladı. 2008'de Stephen Daldry aynı isimli kitapdan uyarlama olan Okuyucu filmini çekti. Schlink şu anda New York ve Berlin'de yaşamına devam etmektedir.