Ocak 2022
Doğan Kitap
Sıralamalar

·172 syf.·
2025 62. kitabı
Yazarı ilk defa okudum ama son olmayacak. Sade, sakin ilerleyen bir kitap olmasına rağmen içine çekiyor sizi. Olga daha küçük yaşta okuma sevdalısıdır, meraklı, gözlemci bir çocuk. Anne, babası işçilerdir ve erken yaşta ölürler. Olga'yı büyükanne alır yanına, okutma taraftarı da değildir. Tarlada çalışsın okulda ne işi var. Her şeye rağmen Olga çalışkan bir öğrencidir. Kendine arkadaş da bulmuştur, çiftlik sahibinin oğlu ve kızı, kız Olga'yı pek sevmez, onlara göre bir sınıf aşağıdır ama Herbert ile arası iyidir. Kırlarda dolaşırlar, birlikte kitap okurlar (Olga okur) ve aşık olurlar. Olga öğretmen olmak istemektedir, Herbert ise uzakları görmek, keşifler yapmak ister. Gider de uzaklara... Eğitim sevdalısı Olga öğretmen olmuştur ama kaderine özlem ve beklemek düşmüştür. Tek başına hayatla mücadele ederken hayatına küçük bir çocuk olan Eik girer, onun eğitimiyle ilgilenir, büyümesine, mimar oluşuna tanıklık eder, çok daha fazla şeylere tanık olur. Savaş başlamıştır, askerler cepheden dönmüyorlardır. Yüz yetmiş sayfalık dolu dolu bir kitap, 2025'te bende iz bırakanlardan, duygu yoğunluğu oldukça yüksek. Okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın sevgili arkadaşlar.
İnceleme
2024 33. kitabı
Bazı insanlar şanssız doğar. Kendi gelişimleri, öğrenmeleri, iyi bir kariyer için tırnaklarıyla kazıyarak belli bir konuma gelirler. Aşkın peşinden koşarak mutluluğu da yaratabilirler. Ancak kaderin çarkı ne yazık ki ellerinde değildir. O hazin gelişme, mutlaka gelir mutluluğunun en ortasında bulur bu doğuştan şanssız insanları... Ödüllü yazarımız Bernhard Schlink'in yazmış olduğu "Olga", tüm ekseninde böyle şanssız; ama mental açıdan güçlü bir kadını anlatıyor. Olga kimsesizlik, iki kişilik bir yalnızlık, savaşlar, devrimler, ölüm görüyor; lakin içindeki o mental güç ile duygularını bastırarak hayatta kalmanın yolunu buluyor. İnsanın hayatından vazgeçmesinin kolay olduğunu, asıl yetenek gerektiren konunun hayata tutunmak olduğunu vurguluyor alt metinde Schlink... Alman yazar, romanında yalın bir üslup tercih ediyor. Günlük konuşma dilinde, oldukça sürükleyici bir roman ortaya çıkarıyor. Ana karakterin bu etkileyici hayatı, romanda üç bölümde inceleniyor. Özellikle son bölümde yer alan Olga'nın Herbert'a yazdığı mektuplar, bana göre romanın en çarpıcı yerini oluşturuyor. Duygusal açıdan ve dışavurumsal olarak oldukça güzel mektuplardı ve okuma zevki olarak damağımda harika bir tat bıraktı. Romanın 2008 yılında aynı adla beyazperdeye uyarlandığını da belirteyim. Olga yoksul bir çocukluk geçirmiş, anne babasını çok erken kaybederek öksüz kalmış kızımız. Bunun üzerine büyükannesi ile yaşamaya başlayan Olga, burada komşu çiftliklerden birinin çocukları Herbert ve Victoria ile tanışır. En başında bu üçlü güzel bir dosttur, ancak Victoria'nın anlamsız değişimiyle Olga ve Herbert kalır. Olga, bilmeye ve bilgiye çok aç bir kızdır. Bulduğu ne varsa okur, kendi kendine çalışır ve kendini yetiştirir. Ancak hayallerine ulaşmaya çalışırken hesaba tek katmadığı şey aşktır, Herbert
2024 130. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2024 12:32
Roman, Olga’nın çocukluktan yaşlılığa dek süren, aşk, kayıplar ve özlem dolu hayatını işlemektedir. Olga, fakir bir aileden gelen güçlü, kararlı bir kadındır. Hayatındaki en büyük aşkı Herbert ise Almanya'nın genişleme ve fetih arzularıyla dolu bir adamdır. Aralarındaki ilişki, Herbert’in maceraperestliği ve uzaklara gitme tutkusu yüzünden sürekli sınanır. Olga’nın ona olan derin sevgisi ve bağı, Herbert’in tehlikeli yolculuklarıyla zorlu bir sınavdan geçer. Kitaba büyük bir merakla başladım. Kitabın başında karakterleri yaşayışlarını tanımak ilgi çekiciydi. Ancak, kitabın ortalarına geldiğimde hikaye beni kendinden uzaklaştırdı. Yazarın başlardaki akıcı dili hoşuma gitse de sonlara doğru anlatım çok bunaltıcı ve tekdüze hale geldi. Ne anlamam gerektiğini bulamadım. Aşk hikayesi mi trajedi mi... hiçbir yere koyamadım. Olga'nın sürekli Herbert'i beklemesi; Herbert'in ise kendi istekleri doğrultusunda bencilce hareket etmesi beni hikaye ile birlikte karakterlerden de uzaklaştırdı. Fazla yüzeyseldi, bir derinlik aradım ama bulamadım. Bunaltıcı, duygudan uzak bir kitaptı. Konusundan dolayı içine çekmesini bekledim ama bana göre bir kitap olmadığını görüyorum. Yarım bırakmamak için zorladım.
2022 22. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 00:00
'Özlem nedir? Bazen bir eşyaya benziyor, ne görmezden gelebiliyorum, ne yerinden oynatabiliyorum, çoğunlukla yolumu tıkıyor ama odanın bir parçası o ve ben ona alıştım. Ama sonra birden yumruk gibi çarpıyor bana ve içimden haykırmak gerekiyor.' . Olga bir hayat gözlemcisi. Aşık bir kadın, kendini durmaksızın büyüten bir eğitimci. Sevildiğinden daha mı çok seviyor emin değiliz ama yıllara yayılan hikayesinde bizi çeken bir şey var. Olga bekleyen bir kadın aynı zamanda. Sevdiği adamı -Herbert- bekliyor örneğin. Daha adil bir düzeni, yeni yerler görmeyi..Çocukluğundan itibaren tanıyoruz onu, savaşlara tanıklık ettiğini biliyoruz, bazen bir göçebe kuş gibi olduğuna tanık oluyoruz. Olga'yı farklı toprakların, farklı zamanın insanları olsak dahi çok seviyoruz. Bize de şöyle sesleniyor sanki: 'çocuk!' . Olga'nın hikayesi beni öyle etkiledi ki. Kitabı elimden bırakamadım çünkü 'şimdi ne olacak' diyen iç sesim bir türlü susmak bilmedi. Hem ağladım hem güldüm, hem sinirlendim hem Olga'nın şefkatinde sakinleştim.  . Lütfen siz de okuyun. . İlknur Özdemir'in özenli çevirisi, Geray Gençer kapak tasarımıyla ~
2022 35. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2022 09:54
Bir çok başarılı esere imza atan Alman yazar Bernhard  kaleminden OLGA... Üç bölümlük bir eser. Olga , daha çok küçük yaşta okuma aşkına sahip bir çocuk. Yoksulluk icinde büyüyen  Olga'nın  annesi çamaşırcı  babası ise liman işçisi. Erken yaşta hem annesini hem de babasını kaybediyor. Buyukannesi tarafından büyütülüyor.   Çiftlik sahibinin oflu olan Herbet ile tanışıyor ve birlikte büyüyorlar. Zaman içinde birbirlerine aşık olan bu çiftin hayalleri ve idealleri farklı.. Olga  öğretmen olurken , Herbert ise muhafız alayına giriyor. Ancak, Herbert Kuzey Kutbu keşfinde  kayboluyor. Aradinda kalan Olga için her şey daha zor oluyor.  Dönemin şartları, savaşlar , hayatta kalma mücadeleleri ve Olga'nın aklının bir köşesinde her zaman var olan Herbert.. Sonunda yer alan mektuplar etkileyiciydi.
Olga
2022 18. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2022 19:00
Sizi kısacık, bir oturuşta biten fakat konusuyla etkisini uzun süre üzerimde hissedeceğim bir kitapla tanıştırmak için geldim bugün. #olga #bernhardschlink kalemi ile tanışma kitabım oldu ve eminim ki son olmayacak. 170 sayfaya sığdırılan bir ömür aslında Olga'nın hikâyesi. Keşke daha uzun okusaydık onu diye hayırlanmadım değil ama belki de bu sadeliği etkiledi bu kadar beni. Üç bölümden oluşan bir kitap Olga. İlk bölümü ilahi bakış açısıyla okuyoruz. Olga'nın küçüklüğünden 50'li yaşlarına kadar olan dönemi anlatıyor bize. Ailesini kaybettikten sonra büyükannesi ile yaşamaya başlayan Olga çok fazla acı ve zorluk görmüş bir çocuk. Komşuları olan Herbert ve kız kardeşi Victoria ile arkadaşlık kurduktan sonra biraz olsun mutlu oluyor fakat yıllar geçtikçe arkadaşı Victoria tarafından dışlanıyor. Herbert ile olan ilişkisi ise bambaşka bir boyuta taşınıyor. Herbert bir asker olurken Olga öğretmen olarak hayatına devam ediyor. Birbirlerinden ne kadar uzak olsalar da Herbert ile ilişkilerini sürdürme konusunda bayağı istikrarlılar. Bu ilk bölümde Herbert'in Afrika'ya gittiği bölümde çok üzüldüğüm şeyler okudum maalesef ki. Sonrasında Birinci Dünya Savaşı ve kitabın ilerleyen kısımlarında da İkinci Dünya Savaşı'na ve savaşın sonuçlarına şahit oluyoruz. İkinci bölümde bir anlatıcı mevcut. Kahraman anlatıcı ağzından okuduğumuz bu bölümde Olga'nın himayesine aldığı bir genç anlatıyor onu bize. Olaylar çok daha farklı noktalara gidiyor bir süre sonra. Üçüncü bölüm ise mektuplardan oluşuyor. Olga'nın Herbert'e yazdığı 1913'ten 1971'e kadar bıkmadan usanmadan yazdığı o özel mektuplardan.. Herbert'e sitemlerini, özlemini, sevgisini, yaşadıklarını anlattığı, onun olduğunu her mektup sonunda mutlaka belirttiği özel yazılar.. Duygu aktarımı ve karakterlerin anlatımı konusunda yazarın
2025 3. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2025 19:09
Polonyalı annesi ve Alman babasını çok küçük yaşlarda kaybeden, Slav annesinden nefret eden büyükannesinin küçük bir köyde, sevgisiz büyüttüğü Olga’nın ve Almanya’nın hikayesi Olga. Bilgiye ve öğrenmeye tutkun Olga, büyük çabalar sonucu öğretmen olur. Köyün en zengin ailesinin yerinde duramayan, maceracı oğlu Herbert küçük yaşlardan itibaren her şeyi olur Olga’nın. Sömürgelerdeki askerliği, Güney Amerika, Sibirya ve bir çok yere yaptığı geziler boyunca bekler Herbert’i Olga; içindeki huzursuz çocuğun büyümesini bekler. Fakat Herbert, Kuzey Kutbuna yaptığı, başarısız keşif gezisinden geri dönemez. Olga tek başına iki dünya savaşı atlatır; yaşadığı felaketler ondan çok şey alsa da hayatta kalmayı başarır. Hayatındaki erkekleri Büyük Almanya ideali ile gözleri boyanmış küçük çocuklara benzeten Olga ile güçlü bir kadın karakter yaratmış Bernhard Schlink. Bu okuduğum üçüncü romanı. Tarzını çok beğenmesem de etkileyici hikayelerine ve kadın kahramanlarına bayıldım. Hanna ve Irene’nin ardından güçlü ve renkli bir başka karakter Olga’yı da çok sevdim.
İnstagram: @kebikechatun
2024 10. kitabı
Herkese merhaba, uzun bir süre devam ettirdiğim "feminist okumalar"dan sonra daha önce sayfamda "Okuyucu" adlı romanıyla paylaştığım Bernhard Schlink'in başkahramanı kadın bir öğretmen olan "Olga" adlı eserini sizlerle paylaşarak yeni temalarıma geçiş yapıyorum. Bakalım bu kitapta bizi neler bekliyor: ️20. yüzyıl Almanyası'nda geçen bu etkileyici roman, aşkın, kaybın ve tarihin gölgesinde bir kadının hayatını anlatıyor. Olga, küçük bir Prusya köyünde büyüyen, güçlü ve azimli bir kadın. Herbert ise, yerel aristokrat bir ailenin oğlu ve Olga'nın hayatını derinden etkiler. İşte romanın ana kurgusu, Olga'nın hayatı ve onun sevgilisi Herbert ile olan aşkına fokuslanır. ️Yazar, romanın arka planında ise Olga'nın Prusya köyünde büyüdüğü, eğitim aldığı ve hayatının çeşitli dönemlerinde yaşadığı olayları ele alır. Herbert'in macera ve keşif isteği ile Olga'nın aşkı arasında kalması, dönemin cinsiyet ayrımcılığı ve sosyal sınıflarına karşı Olga ile Herbert'in ayrı ayrı mücadele etmesi, Namibya'da yerlilere karşı zorlayıcı bir fetih yürütürken Olga'nın hayatı ve sevgisi, dönemin değişen koşulları ve tarihsel olaylarla birlikte şekillenmesi bu aşk kurgusunun arka planında verilir. ️Ayrıca eserde aşk, kimlik, aidiyet ve tarih gibi temaların mevcut olduğunu görüyoruz. Olga'nın yaşamı boyunca yaşadığı büyük değişimler, Almanya’nın milliyetçi yükselişinin savaşlarla şekillenmesi, ayrıca, Olga ve Herbert arasındaki aşkın dinamikleri, iki farklı dünyanın çatışması, bireylerin kendi arzuları ile toplumsal beklentiler arasında sıkışması da bu eserin alt metinlerinden birkaçı. ️Konusu ve kurgusu itibariyle bana hitap ettiğini düşündüğüm bu eserin ne yazık ki "dil ve anlatım" kısmı bende bir parça hayal kırıklığı yarattı. "The Reader-Okuyucu" adlı eseriyle dünya çapında tanınan
2023 45. kitabı
Yetim olan Olga, büyükannesi tarafından büyütülür.Olga'nın hayali, öğretmen olmaktır. Herbert'ı büyük bir aşkla sever Olga, Herbert'ın ailesinin tüm engellemelerine karşın.Herbert, özgür ruhludur, maceracıdır. Bu özellikleri onu Kuzey Kutbu'na kadar götürür. Kuzey Kutbu'nda da kaybolur Herbert. Olga'nın Herbert sonrası yaşamına öğrencisi Eik girer.Onun eğitimi ile yakından ilgilenir. II. Dünya Savaşı sonrası, öğretmenliği bırakmak zorunda kalması nedeniyle, Ferdinand'ın ailesinin yanına terzi olarak yerleşir Olga.Ferdinand artık onun tek dostudur. Anlatımını çok dağınık bulduğum kitabı bir türlü içselleştiremedim. Sevmedim Olga'yı.
2025 3. kitabı
Olga'yı çok sevdim. İki farklı anlatım/ anlatıdan Olga'yı tanırken hayranlık duydum hep. Fakat son bölümde Olga'nın mektuplarından Olga'yı anlamak duygularımı coşturdu. Bireyin yazgısının, ülkenin yazgısından ayrı olamayacağını öyle güzel ifade etmiş ki yazar, Herbert ile İmparatorluk Almanya'sını, Eik ile Weimar Almanya'sından 3. Reich'a giden süreci, Ferdinand ile savaş sonrası 68 kuşağını gözlemliyoruz. Olga'nın sağduyusunun ve öngörülerinin sevdiklerince dinlenmemesi, kör kahin Cassandra' nın çektiği azabı anımsattı bana. Fakat güçlü karakteriyle hayatla bağını koparmaması, her yıkımdan sonra ayakta kalmayı başarması, kimseye muhtaç olmadan onuruyla sürdürdüğü yaşam, onu edebiyatın en sevdiğim ve ilham veren kadın kahramanları arasına soktu. Bu yüzden Olga, benim için yazarın başyapıtı:)

Bernhard SchlinkYazar · 13 kitap
Schlink; Bethel, Almanya'da Alman bir baba ve İsviçreli bir annenin dört çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya geldi. Anne ve babası teoloji eğitimi almıştır, ancak babası Naziler yüzünden Teoloji profesörlüğü işini kaybedip, papazlığa başlamıştır. Bernhard Schlink 2 yaşından itibaren Heidelberg'de büyümüştür. Freie Universität Westen Berlin'de Hukuk eğitimi almış ve 1968'de buradan mezun olmuştur. Schlink 1988'de Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin anayasa yargıçlığına getirilmiş ve 1992 de Humboldt Üniversitesi'nde Kamu Hukuku ve Hukuk Felsefesi profesörü olmuştur. Ocak 2006'da emekli olmuştur. Schlink Heidelberg Üniversitesi'nde ve Freie Universität Westen Berlin'da Hukuk eğitimi almıştır. 1992'de Humboldt Üniversitesi'nde çalışmaya başlamadan önce Bonn Üniversitesi'nde, Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main'da Hukuk profesörü olarak çalışmıştır. Yazar olarak kariyerine, ana karakteri Selb-Almanca "kendisi" anlamına gelen sözcük ile oynanan bir oyun-, (birincisi, Self'in Cezası Walter Popp ile ortak yazılmıştır.) birçok dedektif romanı yazarak başlamıştır. Bunlardan biri olan Gordiyon Fiyongu kitabı ile 1989'da Alman Polisiye Yazarları Birliği ödülünü almıştır. 1995'te Okuyucu (Der Vorleser)'yu, 30'larında ve aniden ortadan kaybolan, bir kadınla ilişkisi olan ve onu savaş suçları mahkemesinde bulan Hukuk öğrencisi bir gençle ilgili romanı, yayınlamıştır. Kitap Almanya'da ve diğer birçok ülkede en çok satanların arasına girmeyi başarmış ve 39 dile çevrilmiştir. 1997'de kitap Hans Fallada Ödülü'nü, bir İtalyan Edebiyat ödülü, ve Fransızca'ya çevrilen yapıtları için Prix Laure Bataillon'i kazanmıştır. 1999'da Die Welt gazetesi tarafından "WELT - Literaturpreis"'a layık görülmüştür. 2000'de Schlink Aşk Kaçışları adlı kitabında hikâyelerini topladı. 2008'de Stephen Daldry aynı isimli kitapdan uyarlama olan Okuyucu filmini çekti. Schlink şu anda New York ve Berlin'de yaşamına devam etmektedir.