Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 18 Kasım 2023 11:30 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza çok ama çok sevdiğim bir yazar olan Cengiz Aytmatov ve onun “Cengiz Han’a Küsen Bulut” adlı eseri ile geldim.
Bu kitap Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” kitabının içinden, o zamanki baskıcı rejimden dolayı çıkarılmıştır. Daha sonra ayrı bir kitap olarak basılmıştır. Yani Cengiz Han’a Küsen Bulut, Gün Olur Asra Bedel’in devamı diyebiliriz. Ama Gün Olur Asra Bedel’i okumadan önce de bu kitabı okuyabilirsiniz ama önce Gün Olur Asra Bedel’i okursanız, Cengiz Han’a Küsen Bulut’tan alacağınız haz o kadar artar.
Kitaba geçecek olursak, Gün Olur Asra Bedel’den tanıdığımız, zamanında Almanlarla savaşta esir düşdükten sonra bir şekilde kurtulmuş ve evine döndükten sonra eşi ile birlikte çocukları ile ilgilenen,eski bir öğretmen olan ve çalakalem anılarını yazan Kuttubayev’in, gözünü yükselme hırsı bürümüş, adaleti temsil eden ama en büyük adaletsizliği yapan Tanksıbayev tarafından göz altına alınarak sorgulanmasını anlatıyor.
Kitapta olayların çoğu, Kuttubayev’in sevk edilirken bir tren istasyonundan diğer tren istasyonuna savruluşu ile geçiyor. Aytmatov,babasını en son tren istasyonunda gördüğü için, tren istasyonlarının yeri Aytmatov için her zaman başkadır ve çoğu eserde de bunu görürüz. Kuttubayev, sürekli suçsuzluğunu dile getirsede,karşısında bir avcı vardır ve Kuttubayev de bir avdır. Bu yüzden elde avuçta Kuttubayev’in suçluluğunu gösteren hiç bir kanıt olmamasına rağmen, Tanksıbayev’in mankurtluğunun kurbanı olur ve Gün Olur Asra Bedel’den de bildiğimiz gibi kaçınılmaz son Kuttubayev için tecelli eder.
Aytmatov, her kitabında olduğu gibi sadece bir olaya sabit kalmaz, okuyucuya bir anda bir efsane anlatmaya başlar, okuyucu başka bir maceranın içine çeker. Bu kitapta da Cengiz Han’ın bir bulut ile arasında geçen garip ve bir o kadar düşündürücü ilişkisini de bizlere anlatır. Küçük bir bulutun Cengiz Han’ı sürekli takip ederken, Cengiz Han’ın bir kararından sonra (bana göre Cengiz Han’ın adil olmayan bir kararı) bu bulut Cengiz Han’ı takip etmeyi bırakır.
Aytmatov ve onun anlam yüklü sembolleri, çünkü mecbur. Adaletsizliğe,bozulmuşluğa kötülüğe karşı durmanın yöntemini bulmuş. Bulmak zorunda kalmış. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Elinizdeki kitabı bitirin ve bu kitaba başlayın..