Bakış açımı değiştiren kitap
2023 9. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2023 19:24
Öncelikle Allah'ın selamını vererek başlamak istiyorum incelemeye :) Selamün aleyküm ve rahmetullah okuyucu arkadaşlarım. Bakara Suresi Sohbetleri 1 uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyen bir kitaptı fakat yazı dilinin ağır olduğu düşüncesine sebepsizce kapılarak okuyamamıştım çok şükür ki okumak nasip oldu. İlk dediğim şey nasıl böyle bir eseri ertelediğimdi .Kitap dokuz bölümden oluşuyor ve her bölümde belli aralıklarda olan ayetlerin açıklaması yapılıyor.İlk başladığımda önce bir durakladım :) Neden mi? Çünkü aklıma daha önce takılmamış ya da üstünde düşünmediğim şeylerin aslında mühim meseleler olduğunu gördüm.Örneğin; - Bakara suresi neden Elif Lam Mim diye başlıyor? Neden bir kelime değil de harf, bu ne demekti? Vahiy inmişti ve bu vahiy ümmi bir peygamber tarafından insanlara aktarılıyordu. O' na bu harfleri öğreten kimdi? Dilleri ile övünen Araplar 'Elif Lam Mim ' denildiğinde neden şaşırıp kaldılar? Bunların arkasında ki sır perdesi de neydi ? Allah öylesine mi 'Elif Lam Mim ' diye başlamıştı? - Kur'an'ı Kerim'e nasıl yaklaşmalıyız? Kur'an'da ki mucize nedir? - Kur'an'ı Kerim çelişkili mi? -Kur'an'ı Kerim'in dil kullanımı normal Arap dili kullanımında mı? -Okuduğumuz ayetlerin derinliği nedir? Bu soruları derinlemesine hiç düşünmemiştim.Kitap bunu o kadar samimi ve akıcı bir dille aktarıyor ki şaşırıp kaldım açıkçası. Çünkü daha düz klasik bir açıklama bekliyordum. Tam tersine ayetler üzerinden sohbet ederek yani derinliğine ulaşarak o kadar güzel mesajlar veriyor ki anlatamam.İnsanın okudukça okuyası geliyor. Özellikle kalıplaşmış bazı düşüncelere o kadar ustaca giriş yapıyor ki yargılarınız altüst oluyor :) Kesinlikle önereceğim bir eser.Kitabın konusu Bakara suresi fakat insana Kur'an'ı Kerim'i anlaması için bir metod öğretiyor.Farklı ,samimi ve anlaşılır bir eser istiyorsanız pişman olmazsınız diye düşünüyorum her sayfası ayrı güzel ayrı anlamlı. Beni etkileyen bir alıntıyı da aşağıya bırakıyorum:) *Bugün biz maalesef Kur'an'da da tüketici tutumu ile yaklaşıyoruz. Müslümanlar bile Kur'an'ı okuyup:" Bu kısmı anlamadım, okudum ama garip biraz...Burası biraz kafa karıştırıcı diyebiliyor ve herhangi bir kitaptan bahsedermiş gibi konuşabiliyor. Halbuki Kur'an herhangi bir kitap değil. Bu Kitab'a "her zaman haklı olan müşteri" gibi yaklaşılmaz.Ona ancak bir dilenci gibi,İflas etmiş biri gibi, susuzluktan ölmek üzere olan biri gibi yaklaşılır. O adama bir damla su verseniz suyun ısınmış olmasından şikayet etmez. Ya da "soda olsa iyi olurdu. Portakal suyu yok mu?" demez.Sadece alır.Hidayete muhtaçsanız alırsınız ."Allah beni daha iyi biliyor,bilmem gerekeni de bilmemem gerekeni de O biliyor." dersiniz. İnşallah güzel aktarabilmişimdir:)
Din
Bakara Suresi Sohbetleri 1Nouman Ali Khan · Timaş Yayınları · 20231,771 okunma