···Okunma: 20 Aralık 2023 15:21 Çok fazla savaş temalı kitap okumuşuzdur. Derinlemesine betimlemeleri olan yüksek savaş sahneli ve tarihsel büyük olaylar.. Özellikle ikinci dünya savaşını ele alan birçok olay örgülü eser vardır. Tema benzerliği bakımından Çizgili Pijamalı Çocuk eserini de bu kategoriye alabiliriz.
Öncelikle yazarımızdan başlarsak söze İrlanda doğumlu, İngiliz Dili Edebiyatı bölümü bitirmiş bir yazar. En çok ses getiren eseri bu kitap. Açıkçası önemli olan şu ki bu tarz temalı özellikle ikinci dünya savaşını ele alıp Yahudiler açısından konuyu ele alan yazarlar genellikle kendi hayatından da bir bağlam kurabiliyoruz. Ancak bu yazarımızı bu konu hangi açıdan etkiledi şu ana kadar çözümleyemedim.
Peki farkı nedir bu kitabın? Olaylar 9 yaşında bir çocuk tarafından ve onun duygularıyla ele alınarak anlatılıyor. Buradaki başarı yazar bunu o kadar sade ve doğal yapıyor ki savaşın korkusu ve endişesi normalde okuyucuyu saracakken samimiyet ve derin bir hüzün ele alıyor yazarı. Ve önemli olan şu ki 9 yaşındaki çocuğun duyguları ve çocuk bakış açısı mükemmel yansıtılıyor kitaba. Bence bu esasında çok zor bir kalem.
Diğer bir güzellik yan karakteri ele alırken yazar onları derinlemesine analiz etmeden oldukça sade ve konudan uzaklaşmadan sade bir şekilde kimliklerini ele alıyor. Bu da okuyucuyu ana temadan uzaklaşmadan okurken duyguları hissetmesini kolaylaştırıyor.
Kitabın Tudem Yayınevinden çıkan eserini okudum ben. Oldukça güzel bir çeviri ve güzel bir baskı. O yüzden yayınevinin başarılı bir baskı ortaya koyduğunu söyleyebilirim.
Kitap çocuk kategorisinde ele alınan bir eser çoğu yerde. Anacak bu değerlendirme yanlış. Bir yetişkinin kesinlikle okuyabileceği ve derinine inebileceği bir eser.
Perdeye yansımış halini de izledim kitabın. Yönetmen kitabın bazı akışlarında değişiklik yapmış ve bu bana filmi izlerken iyi gelmedi ve film neden İngilizce ana dilinde yapılmış o da gerçeklikten uzaklaşmasına neden olmuş. Filmi beğendiğimi söyleyemem.