Diskdünya ve Geri Dönüşümün Önemi
2023 65. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2023 00:00
Geri dönüşüm denince akla ilk atıkları kağıt plastik ve diğerler diye ayıran çöp kovaları geliyor. Çeşitli çöplerinizden tekrar kullanılabilecek bir duruma getirilebilme potansiyeli olan maddeleri ayırırız ki karalarda dağlar, okyanuslarda kıtalar oluşturan yığınlara bir de bizim katkımız olmasın. Yani dünyamızda geri dönüşümün özü çevre kirliliğini engellemek için tekrar kullanılma, yenilenme şansı olan atıkları değerlendirmektir. Diskdünya’da ise geri dönüşümün çok nadir ve özel bir biçimini görüyoruz, bizim alıştığımız materyallerin geri dönüşümü değil fikirlerin geri dönüşümü. Boşlukta savrulan dev bir kaplumbağanın sırtında dört adet fili taşıdığı o fillerin de sırtlarında disk şeklinde düz bir dünyayı dengede tuttuğu efsaneyi duymuşsunuzdur illa ki bir yerlerden. Artık o kaplumbağanın bir ismi var, A’Tuin. Filler de Berilia, Tubul, T’Phon ve Jerakeen. Geçmişte dünyamızı açıklamak için oluşturulan ve olabilecek en yaratıcı şekilde yanılan bu efsanenin ‘Terry Prachett’in edebiyat vesilesiyle fikirlerin geri dönüştürülmesi projesi’ sayesinde yeniden bütün absürtlüğünü benimseyip hatta üstüne de katabileceği bir ortam var artık. Ölü sayılan, kokuşmuş atıklar, çöpler olarak görülen fikirler yeniden canlandırılıyor Diskdünya’da. Terry ölüleri diriltip, eskileri yenileme işleminde kullandığı bu antik hikayelerin özlerini alıp Diskdünya üzerinde yeniden işleyip modernleştiriyor. Geri dönüşüm projesi sadece dünyanın düzenini ilgilendiren efsanelerle kalmıyor bütün seri boyunca başka efsane ve fikirleride dönüştürmeye devam ediyor. Diskdünya bir geri dönüşüm projesi olarak yuvarlak dünyamızı “değiştirirken” Terry’nin kıvrak zekasıyla kurguladığı hikayeler, üstüne üstlük bir de güldürüyor. !Büyünün Rengi özelinde Küçük Spoilercıklar! Bu serinin bir hayranı olmama rağmen yedi yıldız vermemin iki sebebi var: karakterlerin derinleştirilememesi ve bölümler arası hikayedeki kopukluk. Kitabı oluşturan dört bölüm de sanki dört ayrı kısa hikayeymiş gibi kaleme alınmış. Bölümler arası devamlılığı sağlayan kitabı bağlayan bir arc ya da plot yok. Sadece karakterler ve olayların bir birinin ardından çeşitli süreler geçtikten sonra gerçekleşmesi bölümleri birbiriyle zayıf bir şekilde bağlıyor. Bu dört bölümden benim favorim dördüncü ve son olan. Kitabın bu kısmına kadar karakterlerle ve dünyayla oluşturulan aşinalığımızın bu bölümü daha eğlenceli kılıyor. Yaşanan olaylar da çılgınca eğlenceli. Ana karakter Rincewind büyük bir potansiyelle kitaba başlasa da, bu potansiyelini kitap boyu bir türlü yakalayamıyor. Tek bir büyüden başka bir büyü bilmeyen bildiği o tek büyü de diskdünyanın en güçlü büyüsü olan korkak bir büyücü olmak ne kadar ilginç olsa da karakter bu kalıptan dışarı çıkamıyor. Komik ve eğlenceli durumlar yaratmakta kullanılan bir araç olmanın ötesinde okuyucunun bağ kurabileceği bir karakter olma potansiyelini gerçekleştiremiyor. Eğer diskdünya serisine başlamayı düşünüyorsanız hiç durmayın elinize geçen ilk kitabı alıp başlayın. Serinin en güzel özelliklerinden biri de bu, kronolojik olarak ya da serinin içindeki bazı karakterileri takip eden alt serileri dikkate alarak okumak zorunda değilsiniz. Her kitap kendi başına anlaşılabilir bir şekilde kurgulanmış. Diğer kitaplara ve daha önce karşılaşılan karakterlere yapılan göndermeleri kaçırabilir misiniz? Evet tabiki. Ama Diskdünyayı nasıl okuyacağınız onu hangi sırayla deneyimlemek istediğiniz size kalmış. Canınızın istediği gibi okuyup yine de sevebileceğiniz bir seri. Ben şahsen Muhafızlar! Muhafızlar!Muhafızlar! Muhafızlar! ile başladım seriye. Başlamak için yer arayanlara da önerebilirim. Bunun yanında Küçük TanrılarKüçük Tanrılar da popüler bir başlangıç noktası. Tabi Büyünün RengiBüyünün Rengi ‘nden başlamanın avantajıda bundan sonraki her Diskdünya kitabının daha da iyi olaması.
Büyünün RengiTerry Pratchett · İthaki Yayınları · 1999583 okunma
1 +1'leme