2023 7. kitabı
“İyi bir roman bize kahramanı hakkındaki gerçekleri anlatır; kötü bir roman ise yazarı hakkındaki.” | G.K.Chesterton Karizmatik isimli yazar Juan Jacinto Munoz Rengel 'in okuduğum ilk kitabı ve şu ana kadar dilimize çevrilen tek kitabı. 1974 İspanya doğumlu yazar yukarıda alıntıladığım ifadede bahsi geçen "iyi roman"ı ortaya koymuş... Franz Kafka veya benzer tarzda yazan diğer yazarlar ne kadar kaliteli yazsalar da yazdıklarını kişiselleştirmek kendilerini kurtaramazlar, bu belki de kasti olarak yapılan bilinçli bir tercihtir, o konuda bir fikir belirtmek yanlış olabilir ama bana göre iyi bir roman Chesterton'ın ifade ettiği gibi olmalıdır. Felsefe eğitimi alan Rengel'in yazısında da felsefi atıflara ve dünya tarihindeki önemli filozoflar/yazarlarla ilgili aslında çok da bilinmeyen bilgilere rastlamak mümkün. Konu olarak olmasa da tarz olarak zaman zaman Milan Kundera tarzında bir kitap ortaya çıkmış. Ayrıca -isim vermeyeceğim ama- esas karakterin bazı Amerikan dizileri karakterlerinin özelliklerini sergilediğini de söyleyebiliriz, tabii ki bu sadece tesadüf de olabilir. Son olarak şunu da belirtmek isterim, klasik eserler her ne kadar önemli olsa da günümüze daha yakın olan ve hayatımıza daha yakın bulabileceğimiz kitapları okumak, karakterleri tanımak gayet hoş oluyor. Yazar, genellikle Türk edebiyatındaki gördüğümüz "edebiyat yapacağım diye kitabı gereksiz yere uzatma" işine de girişmediği için okuması gayet keyifli bir kitap ortaya çıkmış.
Hastalık Hastası Kiralık KatilJuan Jacinto Muñoz Rengel · Yapı Kredi Yayınları · 2021498 okunma