Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 08 Aralık 2023 00:00 Rızaya dayalı ilişkilerde arzu ve iktidar arasındaki dinamikleri odağına alan bir roman Vladimir. Tabii böyle ifade edince biraz muğlak geliyor, açayım:) Güçlü konumda gördüğümüz, otorite kabul ettiğimiz figürlere duyulan arzu. Julia May Jones öğretmen-öğrenci ilişkisinden yola çıkarak kurcalıyor bu konuyu. Arka kapakta yazandan fazla detay vermeden kısaca konuya değineceğim. Anlatıcı elli sekiz yaşında bir edebiyat profesörü, kadın. İki de çok satmayan kitabı var. Altmış yaşındaki eşiyle açık evlilikleri var. Eşi de üniversitede profesör. Henüz kanunen yasak olmadığı dönemlerde eşi bazı öğrencileriyle rızaya dayalı ilişkiler yaşamış. Yıllar sonra kadınlar şikayette bulunuyor ve üniversitede kadın zor bir konumda kalıyor. Eşini suçlamıyor. Suçlamadığı için de kızı, öğrencileri ve meslektaşları tarafından yadırganıyor, suçlanıyor. Kadın bir de üniversiteye yeni gelmiş kırk yaşlarında evli, yakışıklı ve çok satan bir kitabı olan Vladimir’e saplantılı olmaya başlıyor. Bu ilişkiler ağında anlatıcının sorgulamalarıyla birlikte farklı kuşaklardan yaklaşımlar veriliyor. Edebiyata göndermeler fazlasıyla var ki çok sevdim bu detayları. Tek bir açından yaklaşmaması güzel, ayrıca ilişki yaşan kadınların hiç bir zorlama görmemesi, kendi aruzlarıyla hareket etmeleri, ilişki kurmayanların bir zarar görmemesi oldukça iyi. Baskı, hasar olsaydı yargılamak kolay olurdu, okurun zihni pek kurcalanmazdı. Vladimir’le ilişkisi de arzu-iktidar arasındaki ilişkinin başka bir yönden gösterimi. Mizahi, merak uyandırıcı bir anlatımı var, genç okurlara da tavsiye ederim. Ayrıca konu açısından da bakış açısı kazandıracak bir okuma olacağını düşünüyorum. Birkaç örnek sayfa ekledim, çok sevdiğim bir alıntıyı da buraya yazmak istiyorum.
“Gelişigüzel. Evet, doğru kelime buydu. Her anın önemli olduğu bir yaşta, kim olduğumuza dair algımızı oluşturamadığımız yaşta, kullanılmış ve sonra geçiştirilmiştik kayıtsızlıkla.”