2023 yılının son kitabıyla geldim. Alem-i İslam Yazıları serisinin 3. kitabı, benim ise Aralık ayında okuduğum 5. kitap oldu.
Batı Kızıldeniz üzerinden Afrika ve Akdeniz’e doğudan Basra Körfezi’yle İran ve Asya’ya, güneyde Hint Okyanusu’na, kuzeyde ise Biladüşşam ve ötesine komşu olan Arabistan, kelimenin tam anlamıyla İslam Coğrafyası’nın kavşak noktalarından biridir. Mekke ve Medine’yi bağrında saklıyor oluşu Arabistan’ın stratejik önemine dini bir derinlik katıyor.
Günümüzde Suudi Arabistan, Yemen, Umman, BAE, Katar, Bahreyn ve Kuveyt arasında paylaşılmış durumda olan tarihi Arap Yarımadası’nı kavrayabilmek, ancak görünenin ardına geçmek ve coğrafyanın iç dengelerine vakıf olmakla mümkündür.
Arabistan’ı anlamak ise, aynı anda hem Afrika’ya hem Biladüşşam’a hemde Asya’ya uzanan bağlantıları anlamak olacaktır.
Bu seriyi kesinlikle alıp okutmanızı tavsiye ediyorum. Asla sıkılmıyorsunuz okuduğunuz vakit çok şaşıracağınız olaylar içinde buluyorsunuz kendinizi.
Okuyunca Müslüman olan güzel ülkelerimizin düşmanların sinsice, el altından yaptıkları planlarla nasıl da birbirimize düştüğümüzü gözler önüne seriyor.
2024 yılında daha da güzel kitaplar da buluşmak dileğiyle…