Âlem-i İslâm Yazıları - III

Nisan 2023
Ketebe Yayınları

2025 6. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 17:20
"Adalet, yerinde duruyor mu? Yorumlarım, hakkı ayakta tutmak için mi, yoksa tuttuğum takıma amigoluk mu yapıyorum? Yanlışa, kim olursa olsun, karşı çıkabilecek dirayetim hâlâ var mı?" Arabistan, serinin şu ana kadar okuduklarım arasında(sırasıyla Biladüşşam ardından Filistin) en az bilgi birikimine sahip olduğumu hissettiren kitap oldu. Önceki kitaplarda olduğu gibi yine olaylar ve onların üzerine o zamanlarda yazılan gazete yazılarından oluşuyor kitap fakat bölgenin genişliği, ülke sayısının fazla olması yaklaşık 100 sayfa olan bu kitapta konuların tam oturmamasına neden oluyor veya aslında araştırma yapılacak, öğrenilmesi gereken çok fazla bilginin olduğunu ortaya koyuyor. Kitabı okudukça dünya hırslarının islam dünyasında birleşmelerin nasıl önüne geçtiğini ve bundan yine bizim kötü etkilendiğimizi, yapılan kışkırtmalara kanıp kendi içimizde küçük küçük parçalara ayrıldığımızı, bu durumun da coğrafyada farklı emelleri olan ülkelerin işine geldiğini üzüntüyle okudum. Kişisel hırsların ve menfaatlerin maalesef insan canlarından daha kıymetli olduğunu düşünen yöneticilerin ne çok savaşa ve yıkıma, düşmanlığa, ayrıma yol açtığını da bolca okumuş oluyoruz kitapta. Alemi İslam yazıları sevdiğim ve birçok şey öğrendiğim ve öğreneceğimi düşündüğüm kitaplardan oluşmakta, meraklılarına tavsiye ederim. İstifadeli olur inşallah.
Düşünce
2024 14. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2024 23:43
Batıda Kızıldeniz üzerinden Afrika ve Akdeniz’e, doğuda Basra Körfezi’yle İran ve Asya’ya, güneyde Hint okyanusu’na, kuzeyde ise Bilâdüşşâm ve ötesine komşu olan Arabistan, kelimenin tam anlamıyla İslâm coğrafyasının kavşak noktalarından biridir. Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’yi bağrında saklıyor oluşu, Arabistan’ın stratejik önemine dinî bir derinlik katar. Günümüzde Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Kuveyt arasında paylaşılmış durumda olan tarihî Arap Yarımadası’nı kavrayabilmek, ancak görünenin ardına geçmek ve coğrafyanın iç dengelerine vakıf olmakla mümkündür. Arabistan‘ı anlamak ise, aynı anda hem Afrika’ya, hem Bilâdüşşâm’a, hem de Asya’ya uzanan bağlantıları anlamak olacaktır.
2023 53. kitabı
2023 yılının son kitabıyla geldim. Alem-i İslam Yazıları serisinin 3. kitabı, benim ise Aralık ayında okuduğum 5. kitap oldu. Batı Kızıldeniz üzerinden Afrika ve Akdeniz’e doğudan Basra Körfezi’yle İran ve Asya’ya, güneyde Hint Okyanusu’na, kuzeyde ise Biladüşşam ve ötesine komşu olan Arabistan, kelimenin tam anlamıyla İslam Coğrafyası’nın kavşak noktalarından biridir. Mekke ve Medine’yi bağrında saklıyor oluşu Arabistan’ın stratejik önemine dini bir derinlik katıyor. Günümüzde Suudi Arabistan, Yemen, Umman, BAE, Katar, Bahreyn ve Kuveyt arasında paylaşılmış durumda olan tarihi Arap Yarımadası’nı kavrayabilmek, ancak görünenin ardına geçmek ve coğrafyanın iç dengelerine vakıf olmakla mümkündür. Arabistan’ı anlamak ise, aynı anda hem Afrika’ya hem Biladüşşam’a hemde Asya’ya uzanan bağlantıları anlamak olacaktır. Bu seriyi kesinlikle alıp okutmanızı tavsiye ediyorum. Asla sıkılmıyorsunuz okuduğunuz vakit çok şaşıracağınız olaylar içinde buluyorsunuz kendinizi. Okuyunca Müslüman olan güzel ülkelerimizin düşmanların sinsice, el altından yaptıkları planlarla nasıl da birbirimize düştüğümüzü gözler önüne seriyor. 2024 yılında daha da güzel kitaplar da buluşmak dileğiyle…
Deneme, İnceleme
2024 14. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 01:14
Serinin üçüncü kitabı olan Arabistan’da yarımadadaki devletlerle alakalı özellikle -malumunuz olduğu üzere- Suudi Arabistan’la alakalı (Muhammed bin Selman) yazılar mevcut. 20. yy’ın ikinci yarısında patlak veren iç ve bölgesel savaşlar, devletlerarası ilişkiler, Sultanlar, Veliaht prensler, üzerinden siyasi getiri için yapılan İslami rötarlar anlatılmaktadır. Her ne kadar konulara hakimseniz bile içerisinde konuyla alakalı hiçbir şey bilmediğiniz en azından 3-4 başlık olduğuna sizi temin ederim… iyi okumalar…
2024 86. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2024 22:45
Batıda Kızıldeniz üzerinden Afrika ve Akdeniz'e, doğuda Basra Körfezi'yle İran ve Asya'ya, güneyde Hint Okyanusu'na, kuzeyde ise Bilâdüşşâm ve ötesine komşu olan Arabistan, kelimenin tam anlamıyla İslâm coğrafyasının kavşak noktalarından biridir. Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'yi bağrında saklıyor oluşu, Arabistan'ın stratejik önemine dini bir derinlik katar. Günümüzde Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Kuveyt arasında paylaşılmış durumda olan tarihi Arap Yarımadası'nı kavrayabilmek, ancak görünenin ardına geçmek ve coğrafyanın iç dengelerine vakıf olmakla mümkündür. bugün güncel olarak hayretle izlediğimiz Suudi Arabistan, BAE, umman gibi ülkelerin geçmişte ve günümüzde nasıl hal ve davranışta bulunarak kendi çıkarları için kendi çizgilerinden ödün vererek bir kukla ve piyona dönüştüğünün , menfaatleri için herşeyin mübah , gözden çıkarılabilecek bir eşya olarak görmek adına bugünkü gördüğümüz tablonun geçmişten bugüne nasıl oluşa geldiğini görmek adına merak uyandırıcı olup, az ilgilenen için ise kafasındaki taşların bir nebze de olsa oturması adına besleyici.
2024 8. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 16:13
Arabistan konjektürünü okuduğumuzda karşımıza çıkan tablo kitabımızın ifadesiyle şudur: Muhalefetin tamamen bastırıldığı, alternatif olabilecek isimlerin susturulduğu, dini kurumların ve şahsiyetlerin devletin emrine amade kılındığı, toplumda siyasetten bağımsız hiçbir dini yorum ve yönelişe müsaade edilmeyen, dışarıya son derece açık, İslami kuralların 'gelenek' düzeyinde yaşamasına izin verilen, ekonomiye kaynak yaratma adına ülkenin bütün değerlerinin pazarlık masasına sürülebildiği.. bir düzlem. Yıllar yılı politika ve istikamet değiştire değiştire bugünlere gelen bu coğrafyadaki en acı örneklerin başında ise Suudiler geliyor. Ve şöyle ki vaktiyle Seyyid Kutub için gıyabi cenaze namazlarının kılındığı Suudi Arabistan, İhvan'ın iktidardan düşürülme sürecini finanse ve koordine eden bir çizgiye kaydı. Baş döndürücü değişimlerle savrulan Arabistan ülkeleri İslam'ı kabuğundan çıkarıp savunmasız kıldıktan sonra ise arkalarına yaslanıp sanırım bölgenin nasıl bir kaosa sürükleneceğini izlemekten keyif alacaklarını zannediyorum.
2024 91. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2024 20:48
Arabistan'ın tarihsel süreci, sınırları, bugünkü politikaları, Kral Faysal Suikastı, içsel çatışmalar, ABD politikalarına karşı iş birliği halleri kısa net ifade ile anlatılmış.

Taha KılınçYazar · 14 kitap
1980 Mersin Anamur doğumlu Nazmi Taha Kılınç, 1999 Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 2003 yılında tamamlayan Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır. Edebî ve akademik çalışmalarına devam etmekte olan yazarın; 365 Günde Peygamberimin Arkadaşları (2009) adlı kitabından yola çıkılarak açılan yarışmaya katılan çocukların sahabelere yazdıkları mektuplar, En Sevdiğim Sahabe (2010) adlı kitapla okurlara ulaşmıştır.