Âlem-i İslâm Yazıları - II

Nisan 2023
Ketebe Yayınları

Kudus Okumaları 4
2025 4. kitabı
Selamun Aleyküm ve Rahmetullah ! Kudüs okumaları kapsamında başlattığım okuma serisine bir yenisini eklemiş, Filistin'i dilimden aklımdan ve gündemimden düşürmemiş olmanın memnuniyeti içerisinde; genelde Âlem-i İslâm Yazıları özelde ise Taha Kılınç'ın Dedesinin anıları kapsamında Filistinin siyasi, kültürel dinamiklerinin yanı sıra yer yer tarihine de kaçınılmaz bir şekilde deyinerek vucuda getirdiği bu eseri oldukça aydınlatıcı bulduğumu söylemem gerek. Özellikle bölgenin siyasi aktörlerini akıcı bir şekilde, genellikle kronolojik sıraya uygun olarak vermiş olması esere çok güzel bir akıcılık katmakta. Akıcılıktan söz etme sebebim şu ki; normalde aynı konu etrafında yazılmış köşe yazılarının toplamı olan bu eserler başlık başlık ayrılmış olmasına rağmen başlıkları okumadan kesintisiz şekilde okunduğunda da bir bütün hâlini almış. Bu da okuyana " acaba devamında ne olacak " heyecanı verecektir. Ben Âlemi İslam'ın başka bir coğrafyasındaki ahvali Taha Kılınç gözünden okumaya devam etmeye niyetliyken; size de nazik zamanlardan geçtiğimizi hatırlatır ve bu seriye ve dahi geziye Filistin'den başlamanızı öneririm. Selam ve Dua ile; Ve daim gündeminizde Ümmetle kalınız. Allah'a emanet..
Filistin
FilistinTaha Kılınç · Ketebe Yayınları · 2023639 okunma
Benim hakkım, sus ey bülbül, senin hakkın değil mâtem:(
2025 117. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2025 23:23
“Hayır, mâtem senin hakkın değil… Mâtem benim hakkım: Asırlar var ki, aydınlık nedir, hiç bilmez âfâkım! Tesellîden nasîbim yok, hazân ağlar bahârımda; Bugün bir hânümansız serseriyim öz diyârımda! Ne husrandır ki: Şark’ın ben vefâsız, kansız evlâdı, Serâpâ Garba çiğnettim de çıktım hâk-i ecdâdı! Hayâlimden geçerken şimdi, fikrim herc ü merc oldu, Selahaddin-i Eyyubil’lerin, Fatih’lerin yurdu.” Kitabı bitirdim ve çok üzgünüm. Bilmediğimiz o kadar çok şey var ki… Oysaki biz olayları bilmeliyiz, yeni yöntemler bulmalıyız, hem kardeşlerimiz için hem de dünya üzerindeki tüm mazlumlar için daha güçlü, daha başarılı, daha önde olmalıyız. Biz ki cahiliye döneminde mazlumların elini tutmak için kurulan Hılfü’l Fudûl(Erdemliler Topluluğu)’a katılan bir Peygamberin(sav) ümmetiyiz… Ama tam tersi bir hale gelmekteyiz… Rabbim üzerimizdeki gafleti alsın ve izzetimizi, ilmimizi, ihlasımızı artırsın. Birilerini toparlayabilmek için önce kendimiz toparlanmalıyız… Yoksa ah vah etmekle hiç bir yere varılmayacağına Ekim 2023’ten beri canlı olarak şahidiz:(
·115 syf.·
2025 5. kitabı
Âlem-i İslam Yazıları’nın ikinci kitabı Filistin. İlk kitapta olduğu gibi eser ismiyle müsemmâ bölgeye dair muhtelif yazılar içeriyor. Bilmem Filistin’e karşı kesbetmiş olduğumuz yakınlıktan yahut tanıklıktan mıdır, Bilâdüşâm’dan sonra içerik nedense bana daha düzenli geldi ya da birçok olayın bağlantısını daha rahat kurabildim. Bununla beraber diğer incelemede belirttiğim gibi bir Müslüman İslâm Âlemine dair mutlaka çeşitli okumalar yapmalı. Tüm dünyada Müslümanlar neler yapıyorlar/ nelerle mücadele edip neyin savaşını veriyorlar. Bunları anlamak, hem ülkede hem tüm dünyada yaşanan olaylara geniş çapta bakabilmek ve birbiriyle bağlantılı olan olayları da büyük ölçekte gözlemleyebilmek için önemli. Sadece bu eserler yeterli mi? değil. Ancak genel bir okuma için gerekli. Bu noktada okuma yapmaya niyet eden herkese tavsiyemdir..
2025 40. kitabı
Kitabın Muhtevası “Âlem-i İslâm Yazıları” serisi, İslam dünyasının farklı coğrafyalarındaki tarihî, siyasî ve kültürel gelişmeleri anlatarak ümmetin ortak hafızasını diri tutmayı ve bugünü anlamlandırmayı amaçlıyor. “Âlem-i İslâm: Filistin” adlı bu eseri ise, İslam coğrafyasının kalbinde yer alan Filistin’i, dünden bugüne bir çok yönü ile ele alıyor. Ketebe Yayınları’ndan çıkan kitap, Filistin meselesini yalnızca bir trajedi değil, ümmet bilincinin aynası olarak okuyucuya sunuyor. Bu minvalden incelendiğinde bu çalışmayı Taha Kılınç hocanın yapmasını çok isabetli buluyorum. Şuurlu kalemi ile yıllardır beslenen biri olarak daha çok yazmasını talep ediyorum. Bu şekilde hazır kıymetli bilgileri bize armağan ettiği için hocamıza çok teşekkür ediyorum. Duygusal olarak tanımlayacak olursam; Her cildini okuduğumda, ele alınan bölgeye uçmak istiyorum. İnşallah her kitabı kapadığımızda o ülkede oluruz. Bu niyetle okuyorum. Filistin: gidildi darısı diğerlerine Sıradaki kitabı okuduktan sonra, o bölgede olmak duası ile. İslam beldelerini tek tek görmeden bu diyardan gitmek istemiyorum :/
2023 24. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2023 14:44
Taha Kılınç'ın Filistin hakkındaki köşe yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşan kitap okuyucuya klasik bir bölge tarihi yerine Filistin'in farklı bölgeleriyle ilgili anılar, tarihi anektodlar ve analizler sunuyor. Okurken her köşe yazısında Filistin'in farklı bir bölgesine gidiyor, Filistin tarihinde yeri olan önemli şahıslar hakkında kısa kısa bilgi ediniyoruz. Aynı zamanda İsrail işgallerine de yer veren eserin hacmi oldukça küçük ve Taha Kılınç'ın üslubu son derece akıcı olduğundan hızlı bir şekilde okunuyor. İsrail'in işgallerinin ve Gazze'ye uyguladığı soykırımın verdiği üzüntünün ağırlığı altında "ben ne yapabilirim?" sorusunu kendimize sık sık sorduğumuz şu günlerde en azından bilgi sahibi olmak için okunabilecek bir kitap.
2024 24. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2024 23:06
Alem-i İslam yazılarının ikinci kitabı Filistin benim Taha Kılınç ile tanışmama vesile oldu. Bu kitap Filistin hakkında bir giriş kitabı olabilir. Filistin'i dava olarak görmemiz gereken günlerdeyiz çünkü . Daha doğrusu kötülüğe uğrayan her insan bizim davamız olmalı. Yazar da bunu sık sık dile getiriyor. Bugün dünyanın bir ucunda adını bilmediğimiz bir kabilede bir adam diğerini öldürüyorsa buna karşı çıkmalıyız .Çünkü insan en çok bizim derdimiz. Adı geçen birçok isim tanıdık geliyor. 2021 ve 2022 yılları arasında yazılmış bu notlarda o gün hala direnen fakat bugün aramızda olmayan bazı isimleri görmek ise içimi sızlatıyor. Yazar birçok yerde tabiki İsrail'i anıyor çünkü bugünlerimizin müsebbibi en büyük isim fakat bir yandan da İslam devletlerinin bu dava sürecindeki işgüzarlığını ve kendi çıkarları doğrultusundaki içtenpazarlıklı halini de anıyor. Evet bir davamız var ve bunu kim savunuyor nasıl savunuyor? Tutarsız! Ve ne yazık çoğumuz bunu yüzeysel bir şekilde biliyoruz. Devletleri uçurumun eşiğine getirip çıkarları için kenara çekilen "size kendi kaderinizi tayin hakkı veriyoruz" diyen İngiltere, zamanında "Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapacağım" diyen Trump, olaylar hakkında "garp tiyatrosu" diyen yazar beni çok üzüyor evet fakat beni bugünlerde "Filistin davası nedir " diye sorulduğunda yazarın dediği gibi "herkesin Filistin'î kendine' diyebilecek noktada oluşumuz daha çok üzüyor. Ne yazık!
2024 13. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2024 20:28
İslâm’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksâ’ya ev sahipliği yapan Filistin, Kur’an‘da içi ve çevresi bereketlerle doldurulan bir coğrafya olarak tanımlanır. Söz konusu bereketin bir kısmı zâhirdir, gözle görülür; bir kısmı da bâtındır, fark edebilmek için derinlemesine bakmak, tefekkürle anlamak ve dikkatle yorumlamak gerektirir. “Âlem-i İslâm Yazıları”nın Filistin’e dair metinleri ihtiva eden bu ikinci kitabı, bir yandan bölgenin iç dengelerine odaklanırken, diğer yandan geçmişten geleceğe bilgi odaklı köprüler kurmayı deniyor. 1948’de İsrail’in kurulmasıyla artık uluslararası bir problemler yumağına dönüşen Filistin, bugün sadece “sorun” denkleminde değerlendirilse de, şüphesiz bu ilginin çok daha fazlasını hak ediyor.
2023 51. kitabı
Merhabalar, “Alem-i İslam Yazıları”nın 2. kitabıyla geldim. Yazarımızın gezip gördüğü ikinci yeri Filistin. Filistin’e dair metinlerin bir araya getirildiği bu 2. kitabı, bir yandan bölgelerin iç dengelerine odaklanırken, diğer yandan da geçmişten geleceğe yaşanan olayları bizlere aktarmaktadır. 1948’de İsrail’in kurulmasıyla artık uluslararası bir problemler yumağına dönüşen Filistin, bugün sadece “sorun” olarak görülüp değerlendirilse de, şüphesiz bu ilginin çok daha fazlasını hak ediyor. İslam’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya ev sahipliği yapan Filistin, Kur’an’da içi ve çevresi bereketlerle doldurulan bir coğrafya olarak bilinir. Kesinlikle bu dönemde okunabilecek ve üzerinde çok fazlasıyla kafanızı yoracağınız bir kitap. Okuyun ve okutun.. Son olarak “FİLİSTİN ELBET BİR GÜN ÖZGÜR OLACAK” ve “KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR” Ne olursa olsun bu soykırıma karşı çıkalım bunu söylemlerimizde de uygulamalarımızda da hep var edelim. Sağlıcakla ve kitapla kalın…
Deneme, İnceleme
·115 syf.·
2025 3. kitabı
Âlem-i İslâm Yazıları, Taha Kılınç’ın kaleme aldığı makalelerden oluşuyor. Bu serinin 2. kitabı olan "cami avlusunda bulunmuş çocuk" Filistin'in, tarihinde yeri olan önemli şahıslar hakkında bilgiler, farklı bölgeleriyle ilgili çıkarımlar, bölgelerin iç dengeleri barındırıyor.
2024 13. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2024 00:14
Alemi İslam Yazılarının ikinci kitabı Filistin her be kadar diğerleri de aynı güzellikte olsa da, son olaylar neticesi ve Kudüs betimlemesinin güzelliği ile beni ayrı bir etkiledi. Bugüne kadar okuduğum başta diğer Kudüs Yazıları kitabı olmak üzere birçok kitaptan okudum, lakin her biri kendine has olan bu köşe yazılarının zamanına göre yazılması ayrı bir tat veriyor. Okuyan zaten ne demek istediğimi anlar…

Taha KılınçYazar · 14 kitap
1980 Mersin Anamur doğumlu Nazmi Taha Kılınç, 1999 Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 2003 yılında tamamlayan Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır. Edebî ve akademik çalışmalarına devam etmekte olan yazarın; 365 Günde Peygamberimin Arkadaşları (2009) adlı kitabından yola çıkılarak açılan yarışmaya katılan çocukların sahabelere yazdıkları mektuplar, En Sevdiğim Sahabe (2010) adlı kitapla okurlara ulaşmıştır.