Âlem-i İslâm Yazıları - I

Nisan 2023
Ketebe Yayınları

Puan vermedi·114 syf.·
2023 43. kitabı
İslam alemini biraz daha yakından tanımam gerektiğini düşünerek ve yazara güvenerek bu kitap serisini büyük bir heyecanla aldım. Yakın zamanda Suriye ile ilgili bir çalışmamız olmuştu ve onun üzerine de bu kitabı okumuş olmak bana çok şey kattı. Belki yaşımdan ötürü Suriye savaşıyla ilgili pek bir malumata sahip değildim. Kulaktan dolma şeyleri biliyordum. Bunca zamandır komşumuz olan bir devletin tarihinden bu kadar bihaber olmuş olmam beni biraz üzdü. Kitabı okurken her bölümü bitirişimde kendimi bir konuyu araştırırken buldum. Alemi İslam'ı anlamak, dini grupların çatışması, batı ile münasebeti gibi konuları düşündüğümüzde hiç kolay bir konu değil. Okudukça ve öğrendikçe ne kadar cahilmişim diyorsun ve yaşanılan şeyler seni hayretler içerisinde bırakıyor. Kızıyorsun, üzülüyorsun. Gelecek için endişeleniyorsun. Kitabı bitirdiğimde kocaman bir duygu karmaşası ve hüzün yaşıyordum. İslam ülkelerinin tarih boyunca şahit olduğu zalim ve çıkarcı yöneticilerinin suçunu yine gariban halk çekmişti. Zulme başkaldıran ahlaklı idareciler, alimler bir şekilde ortadan kaldırılmıştı. Dengeler sürekli değişiyor. Milyonlarca insanın hayatıyla oynanan siyasetçiler ve onların acımasız kararları. Okuduğum ve ve çokça bir şeyleri sorguladığım, araştırdığım bir kitap oldu. Kesinlikle tavsiye ederim.
·114 syf.·
2024 72. kitabı
Bugün bulunduğumuz konum itibariyle bu konuda çok zayıf olsak da, ümmet bilincine sahip bir Müslüman ‘İslâm Âlemi’ hakkında -genel çizgilerle dahi olsa- bir mâlumata sahip olmalı diye düşünüyorum. Bu, Taha Bey’in de belirttiği gibi İslâm Dünyasına; muhabbetle, aidiyet hissederek, önyargısız, gerçekçi, bilgi eksenli, çeşitliliği görerek ve bütüncül bakabilmek için de gerekli bir husus esâsen. Ben de açıkçası seti bu niyetlerle aldım. Kitabın hacmi ve muhtevâsı çok geniş olmadığı için beklentim çok yüksek değildi. Okurken de bunu göz önünde bulundurarak okudum. Örneğin bu kitapta Bilâdüşşâm bünyesindeki ülke örneklerine dair mâlumatlar çok dağınıktı ve belli başlı bir düzen söz konusu değildi. Ancak yazarın da dediği gibi “dikkatli bir okur, satır aralarındaki vurgulardan hareketle daha fazla malûmatın kapısını aralayacak, farklı kaynaklara ve referanslara yönelerek, Bilâdüşşâm havzasının bereketini ve çok boyutlu derinliğini hissedecektir”.
İnceleme
Biladüşşam
2024 1. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2024 22:00
Alem-i İslam Yazıları serisinin birinci kitabı olan "Bilâdüşşâm" eseri Taha Kılınç'ın Biladüşşâm kapsamına giren bugünkü Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün ve Irak beldelerinin yakın dönem siyasi tarihleri niteliğinde ele aldığı köşe yazılarından oluşmaktadır. Çalışma Ortadoğu siyasetini anlama çabası içinde olanlar için güzel bir başlangıç niteliğindedir.
Ortadoğu
2023 49. kitabı
Taha Kılınç’ın okuduğum ve seriden de okuduğum ilk kitabı. Yazarımız bir dönem gezdiği, araştırdığı İslam coğrafyasının sınırlarını çizerek tarih çerçevesinde kaleme alıp 7 tane kitap ortaya çıkarmıştır. Serinin ilk kitabı ve ilk bölgesi Biladüşşam dediği içinde Filistin, Lübnan, Ürdün ve Suriye’yi kaleme almıştır. Fakat Filistin’i ayrı bir kitapta da detaylı bir şekilde kaleme almıştır. Kritik öneme haiz bu beldeler hakkında son bir iki yy. içinde yaşanan hadiseler, önemli şahsiyetler ve etrafında dönen siyaseti ele almıştır. Bugün “Arap Baharı” denilen mevzuyu anlamak isteyen, özellikle bu son yıllarda Suriye’de neler oluyor diye merak eden herkes kolayca okuyup anlayabilir. İslam coğrafyasına ve burada dönen dolaplara merakı olan varsa kesinlikle kaçırmasın derim. Diğer serilerde de buluşmak dileğiyle…
Deneme, İnceleme
2023 2. kitabı
Alem-i İslam Serisi adeta okyanustan bir damla gibi. Kitapları okudukça bazı coğrafyalara dair bilgisizliğim yüzüme çarptı. Bu konuda kendimi ilerletme isteği ve şevki de beraberinde geldi, elhamdülillah. Her coğrafya, farklı bir dünya gibi. Okudukça gezip görme isteğiniz de canlanmıyor değil. :) Kitabın diline gelecek olursak, Taha abi her kesime hitap edecek bir üslup kullanmış. Her Müslüman, ümmet coğrafyasına aşina olmalı. Elbette bu kadar geniş çaplı bir konuyu yedi kitapta anlatamaz, ama meraklı okurlar için bir başlangıç eseri olarak görüyorum.
2024 18. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 09:02
Taha hocanın kalemini hep sevmişimdir. Olaylara yaklaşımı, anlatıları, objektif bakmaya çalışması takdir edilesi. Kendisi hiç sıkılmadan okuyacağım bir yazardır. Düşünceleri, kalemi benim nazarımda çok kıymetlidir. Alem-i İslam Yazıları'da, ilgisi olan meraklısı olan insanlara İslam dünyasına ait bölgelerin ayrı ayrı işlendiği bir seri. Okuduğum Bilâdüşşam yazısıda kısa, net ve anlaşılırdı. Çok ayrıntıya girilmiş bir kitap değil. Bölge ile ilgili önemli ve öne çıkmış bilgileri biz okurlara sunmuş. Ayrıntısını araştırmakta okuyucuya bırakılmış bir kitap. İnsanı araştırmaya sevk ettiği kesin. Dilinin bu şekilde olması bence çok güzel. İslam bölgeleri hakkında fikir edinmek isteyen için çoğu bilginin kısaca toplandığı bir kitap. Arayanlar için tavsiye ederim. Sıkılmadan bir solukta okunabileceğine eminim :)
BilâdüşşâmTaha Kılınç · Ketebe Yayınları · 0636 okunma
"Yine döner gece, yakınmalarıyla bir ölümlünün"
2024 11. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2024 22:39
Neden okudum diye sorguladığım bir kitap. Tarih metinlerini, doğruluklarından hep şüphe ettiğim için midir bilmem, pek ilgi duyarak okumam. Bir vesile ile okumuş bulunduğum bu kitap, neden bu kadar eksik bir çap taşıdığı halde set halinde yayımlanmış anlamış değilim. Kitaptaki her bölüm, üzerinde uzunca durulması ve kronolojik okunması/irdelenmesi gereken meseleler. Böyle mühim tarihsel meselelerin, gazete köşelerinden alınarak hacimsiz haliyle kitap diye basılmasını anlayamıyorum. Eserin subjektifliği de bir kenara. Daha uzun eleştirilir de... Ne gerek var güzelim diye durduruyorum kendimi. Zira "Yine döner gece, yakınmalarıyla bir ölümlünün"
2024 20. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 10:34
Seri olan kitapların ilkiydi. Biladüşşam başlığındaydı. Yazarı Taha Kılınç'ın köşe yazılarının derlemesiyle oluşturulmuştu. Bu sebeple her başlık belirli kısa uzunluklardaydı. Okuması hızlı oldu elbette. Fakat bölgeye önem verilmesiyle beraber bahsi geçen yerleri haritadan görmek iyi gelecek hususlardandır. Ne anlatıyor peki bu kitapta? Sadece o bölge özelliklerini mi? Yazar Kılınç'ın benimsediği bir hitap dili var. Kırmadan incitmeden söz konusu durumu ifade etmek lakin tamamen yönlendirmesiz de bırakmamak. Bunlarla beraber alt mesaj verecek ifadelerde de bulunmamak. Bence bu önemli. Çünkü bizler zaten o bölgeyle ilgili okuma yapanlar olarak yazar kadar bilgiye sahip değiliz. olsaydık o kitabı okumazdık. Doğal olarak o kitabın yazı bizlere daha da çok bildiğini okuyucunun anlayamayacağı iğneleyici alt mesajlarla vermesi bana sağlıklı bir tutum gelmiyor. Yazar Kılınç bunu yapmıyor. O sebeple açık bir ifadeyle tanıma yaptığınızı hissedebiliyorsunuz. Bölgenin kaosunu anlamak için yakın zaman siyasetini okuyabilmek için kesinlikle güzel kaynak kitaplardan biri diyebilirim. Fakat kitabı okuduktan sonra anladığım bir başka şey ise bu kitabın yeterli olmadığı. Liderler, tarihler, sınırlar, bölgeler, partiler, kültürler, birlikler, zulümler, dinler ve daha fazlasının dahil olduğu bu coğrafyayı anlamanın yolunun daha geniş okumalar olduğunu da aktarıyor aslında bize bu eser. Faydalandım. Emeğine sağlık yazarın.
2024 50. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2024 00:04
Bir kitap okuma grubuyla birlikte başladığım bu kitabın tahlilinin Şam'ın özgür olmasının hemen ardına denk gelmesi dolayısıyla benim açımdan her zaman çok kıymetli bir yere sahip olacak bir eser. Normalde belki de okuyup geçeceğim bazı cümleler üzerinde kafa yorup düşünmek, olayları daha detaylıca araştırmaya çalışmak, nedenlerini sorgulamak bana tahlil yapmanın kattığı faydalardan birkaçı. Kitabın isminden başlayacak olursak Biladüşşam bugünkü Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün'ün kuzeyi ve Türkiye'nin güneyi bölgelerinden oluşuyor. Kitap da Taha Kılınç'ın o bölgeler hakkındaki farklı tarihlerde kaleme aldığı köşe yazılarının derlemesi şeklinde oluşturulmuş. Gayet ince ve yoğun bilgi içermesine rağmen okunması rahat bir kitap bence. Direkt o bölge tarihi hakkındaki her şeyi anlatıyor tabii ki diyemeyiz fakat yönlendirici, neyi nasıl araştırmanın elzem olduğunu okuyucuya hissettiriyor bence. Yanı başımızdaki Suriye'den, yıllardır orda süren savaştan ne kadar da bihaber olduğumu, nedense bu konu hakkında oturup nerdeyse hiç düşünmediğimin farkına vardım. Bu hissin bile kişide oluşması kitabın amacına ulaştığını gösteriyor bence. Ülke siyasetlerinin ne kadar da zamana, kişilere, olaylara bağlı değiştiğini, stabil olarak seyretmediğini gözler önüne seren birçok olay anlatılıyor kitapta. Genel olarak o bölgeler hakkında öğrendiğim birkaç şeyden de bahsetmek isterim: Fransız ihtilalinin ardından popülerlik kazanan 'milliyetçilik' akımlarından Osmanlı imparatorluğu da fazlaca etkileniyor ve Arap,Türk olarak ayrışmanın ilk tohumları atılıyor. Daha sonraları 1.Dünya Savaşı zamanlarında Osmanlıya ait olmasına rağmen sömürü altında olan Mısır, Cezayir gibi ülkelerden milyonlarca kişi itilaf devletleri safında savaşmaya götürülüyor ve Osmanlı'nın da savaşa dahiliyle Araplar
Düşünce
2024 12. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2024 17:05
Son zamanlarda (özellikle Filistin olayı patlak verdiğinden beri) Taha Kılınç’ın kitaplarını okumaya ayrı bir önem veriyorum. Çünkü bu konuda gazeteciler arasında da İslami çevrede de en doğru bilgilere sahip olan kişi olduğunu düşünüyorum. Kitaplarında İslami çerçeve dışına çıkmaksızın herhangi bir taassub da görmüyorum. Alemi İslam yazıları olarak yedi ince kitap halinde olan bu serinin ilk kitabı Biladüşşam; Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan ve Filistin dahil olmak üzere Orta Doğu havzasını kaplayan ülkeleri dahiline almıştır. Bu geniş çerçeveye nazaran daha geniş çaplı bir kitap beklerdim lakin diğer kitaplar gibi ölçüsü 110-120 sayfa tutulduğu için her ülkeden biraz bahsedilmiş. Bu bile bizim için gayet yeterli. Bu seriyi okumayı bilinçlenme isteyen herkese tavsiye ediyorum.

Taha KılınçYazar · 14 kitap
1980 Mersin Anamur doğumlu Nazmi Taha Kılınç, 1999 Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 2003 yılında tamamlayan Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır. Edebî ve akademik çalışmalarına devam etmekte olan yazarın; 365 Günde Peygamberimin Arkadaşları (2009) adlı kitabından yola çıkılarak açılan yarışmaya katılan çocukların sahabelere yazdıkları mektuplar, En Sevdiğim Sahabe (2010) adlı kitapla okurlara ulaşmıştır.