Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sümeyye

Sümeyye
@_Cansumeyye_
Sıkı Okur
Okumak bir nefes gibi... Boğulacağını hissettiğinde sığınılacak bir liman. Yeni hikayelerin içinde olmak... Öyle güzel bir şey işte.
Sabitlenmiş gönderi
Hz Musa'nın duâsı
رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ ﴿٢٤﴾ "Rabbi inni limâ enzelte ileyye min hayrin fakir" "Rabbim, bana göndereceğin her hayra öylesine muhtacım ki" (Kasas Suresi 28:24)
Reklam
"Sahip olmadığımız paralarla ihtiyacımız olmayan şeyleri alarak sevmediğimiz insanları etkilemeye çalışıyoruz."
Biri çok sevdiğimiz arkadaşımızın evine, diğeri de hiç sevmediğimiz başka birinin evine giden iki merdiven olsa bunları adımlarken hissedeceğimiz motivasyon benzer midir?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çıktığın yolda, bugün, yelken açık, yapyalnız, Gözlerin arkaya çevrilmeyerek, pervasız, Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar!.. İnsan, âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar. Yahya Kemal Beyatlı
"Neden sağlam olduğunda nasıl ortadan kalkar." ~Nietzsche~
Reklam
Canım sıkılıyor" çok anlamsız bir cümledir, canının sıkılacağı vakti nereden buluyorsun, yoksa hayalsiz misin?
Acı tecrübeler
Farklı kurumların sorumluluk alanında olan ve çeşitli zihniyetlerde insan yetiştiren bu okulların varlığının ortaya çıkardığı durum, Galatasaray Lisesi'nin ilk yıllarında bir süre müdürlüğünü yapan De Salve tarafından 1874 tarihli bir yazıda oldukça etkili bir şekilde ifade edilmektedir: "Avrupa'nın hiç bir başkentinde, aynı şehir halkını oluşturan çeşitli gruplar, Istanbul'daki kadar birbirlerinden bıçakla kesilmiş gibi zıt özellikler taşımaz. Eğitim, ülkenin çocuklarını ve gençlerini ortak kurumlarda toplayıp, onların fikir ufuklarını genişleterek, aralarında yavaş yavaş birlik ve kardeşlik bağları kurarken, burada eğitim şimdiye kadar, daha ziyade her türlü yakınlaşmadan uzaklaştırmaya yönelmiştir, çünkü her toplum, parası ile kendi okullarını kuruyor ve eğitim kendi ana dilleri ile veriliyor, dini gelenekler ile siyasî art niyetlerin sürup gitmesine çalışılıyor."
Amiin
"Allah'ım senden hayırlısını isterken beraberinde hayırlısına razı olacak bir iman ve hayırlıyı fark edecek ferasetli bir kalp nasip eyle."
Reklam
Ama doğru.
Üsküp'teki (ve diğer Makedonya şehirlerindeki) heykel enflasyonu, Müslümanlar arasında ironiyle karışık esprilere bile konu oluyor. Mesela, ülke nüfusunu sorduğunuz biri, size şöyle bir cevap verebiliyor: "Yüzde 10 heykel, gerisi karışık".
O manzaraya şahit olduğum an tarifsiz bir hüzün yaşamıştım.
Makedonların, Üsküp'ü bir "Hıristiyan şehri" haline getirmek için, mevcut bütün boşluklara çeşitli boyutlarda heykeller istiflediğini fark ediyorsunuz. Üsküp'te, heykeller camilerin karşısına dikiliyor adeta. Şehrin Osmanlı ve Müslüman geçmişi tamamen yok edilmek istenircesine.
Allah hakkındaki her türlü tefekkürün anahtarı belki de işte buradadır: İnsanın kendisinin bizzat yaratamadığı şeyler üzerinde tefekküründe
İslam ilminin tarihte neler ortaya koyduğuna bakmakla yetinmeyip de asıl onun ruhunu kavrayabilirsek, o anlayış, şu an maruz kaldığımız "bilimcilikten yakamızı kurtarmamıza da yardım edebilir. "Bilimcilik, bilimi bilgelikten (yani gayeler üzerinde tefekkür etme vasıtalarının tanziminden) koparmıştır.
Seyehat etmek için ne çok sebebimiz var:)
Müslüman coğrafyacılar, Hz. Peygamber'in sevgili bir sahabisi olan İbn Sadî'nin şu sözünü sık sık yâd ederler: "Ruhlara işleyecek en anlamlı öğüt: Cihanın bilinmedik yörelerini gezip görmek ve engin denizlerde gelgitleri seyretmektir"
İbn Haldun'un İslâmî ve ilmî bakış açısına göre tarih, sadece sapmalardan, şartlardan ve sebeplerden, patlamalar ve geçmişten oluşmaz; aynı zamanda insanî projelerden ve kısmi gayelerden, ilâhî çağrı ve canlanmalardan, bazen zayıflayan, bazen şehitler veren veya zafere eren inançtan meydana gelir. Bütünlüğü içinde tarih işte budur, çünkü insan böyledir.
1.450 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.