Âlem-i İslâm Yazıları - V

Nisan 2023
Ketebe Yayınları

2023 78. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2023 20:16
Âlem-i İslâm Yazıları, Taha Kılınç’ın kaleme aldığı makalelerden derlenmiştir. Bu çerçevede, arşivde bulunan 600’den fazla yazı titizlikle taranmış, kitaplaşmasında fayda görülenler ilgili başlıkların altında bir araya getirilmiştir. Yazıların sıralamasında kronoloji gözetilmeyerek, anlatımın ahengine uygun bir bütünlük yakalanmaya çalışılmıştır. Üslup ve ifadeye ise müdahale edilmemiştir. Uzun yıllardır, her boyutuyla İslâm coğrafyasına odaklanan Taha Kılınç, bir yandan konuyla ilgili kitap ve makaleler yazarken, diğer yandan seyahatlerini de yoğun biçimde sürdürmektedir. Bu yöntem sayesinde teorik bilgiyle sahada akmakta olan pratik hayatı buluşturmaya çabalayan Kılınç, çalışmalarının temel hedefini “Sınırlarımızın ötesinde yaşananları, meraklı ve ilgili bakışların dikkatine sunmak” olarak tarif etmektedir. Âlem-i İslâm Yazıları’nın, Türkiye’de İslâm dünyasının daha yakından ve dolaysız biçimde tanınması yolunda mütevazı bir rehber olmasını dileriz. “Alıntı” Keyifle okudum, tavsiye ederim. Kitapla kalın.
2024 16. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 21:49
Her gün 1 tane okuyarak bu hafta bitirmeye çalıştığım Alemi İslam serisinde dün açık verdim ve beşinci kitabı bugün bitirdim. Bunun yanında büyük zevkle okuduğum bu serinin Afrika kitabında başta Mısır; Sudan, Mali ve Senegal’den bahsediliyor. Herkese okumasını tavsiye ediyorum. Diğerlerine pek aşina olmasak da Mısır’la ilgili olan yazılardan çokça istifade edilebileceğini düşünüyorum.
2024 4. kitabı
Merhabalar… “Alem-i İslam Yazıları”nın 5. kitabıyla geldim. Yazarımızın gezip gördüğü ve notlarını biz okurlara aktardığı 5. yeri Afrika… Mısır hangisidir: Bir Ortadoğu ülkesi midir? Yoksa bir Afrika ülkesi midir? Mısır’ın Akdeniz’le veya Kızıldeniz’le bağlantısı ne kadardır? Mısır ne kadar Arap, ne kadar Kıpti, ne kadar Afrikalı, ne kadar Mağriblidir? Bütün bu sorulara, baktığınız yere göre birbirinden çok farklı cevaplar verebilirsiniz. Mısır belki de hepsinin. “Kara Kıta” şeklindeki kaba tasvirin akla getirdiği bütün olumsuzlukların aksine, Afrika’nın rengarenkliği, geçişkenlikleri ve sürprizleri hiç bitmez. Son olarak yazarımızın da dediği gibi “Afrika’da ne işimiz var?” diye soruyorsanız, bu kitabı okuyarak cevabını az da olsa alacaksınız. İyi Okumalar…
Deneme, İnceleme
2024 16. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 00:30
Mısır hangisidir: Bir Ortadogu ülkesi midir? Yoksa bir Afrika ülkesi midir? Mısır’ın Akdeniz'le veya Kızıldeniz’le bağlantısı ne kadardır? Mısır ne kadar Arap, ne kadar Kıptî, ne kadar Afrikalı, ne kadar Mağriblidir? Bütün bu sorulara, baktığınız yere göre birbirinden çok farklı cevaplar verebilirsiniz. Mısır belki de hepsidir. "Âlem-i Islâm Yazilari"nin "Afrika" muhtevalı beşinci sinde Mısır’ın büyük yer kaplaması, yukarıdaki sorularla yakından alakalıdır. Bu durum hem Afrika’nın hem de Mısır’ın İslâm coğrafyası için ifade ettigi anlamlarla da açıklanabilir. "Kara Kıta" şeklindeki kaba tasvirin akla getirdiği bütün olumsuzlukların aksine, Afrika’nın rengârenkliği, geçişkenlikleri ve sürprizleri hiç bitmez.
2024 79. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2024 21:31
Mısır hangisidir: bir Orta Doğu ülkesi midir? Yoksa bir Afrika ülkesi midir? Mısır’ın Akdeniz'le veya Kızıldeniz’le bağlantısı ne kadardır? Mısır ne kadar Arap, ne kadar Kıpti, ne kadar Afrikalı, ne kadar Mağriblidir? Bütün bu sorulara, baktığınız yere göre birbirinden çok farklı cevaplar verebilirsiniz. Mısır belki de hepsidir. Afrika topraklarında geçmiş ve günümüzde islamın varlığı ve bugünkü hala etkisini ve geçerliliğini koruyan ihvan gurubu gibi toplulukların varlığı, mısırın bugün bu hala gelişindeki olaylar ve şahısların varlığını farklı bir gözle ve daha fazla arkasında neler barındırdığını araştırmak adına güzel bir okumaydı.
2024 18. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2024 08:47
"Kara Kıta" diyerek aslında kendi kıtalarını ifade etmeye çalışan Avrupa, bu renkli kıtanın insanlarını yüzlerce yıldır sömürmekteler. Bu artık Fransa milli takımından bile malum olan bir şey. Bu kitapta ana odak olarak Mısır ele alınmış, Mali, Moritanya, Sudan, Guney Afrika, Senegal gibi ulkelere de temas edilmiş. Mısırın su kadar yıllık geçmişine bakarak İslam coğrafyasına dair müspet olmayan birçok çıkarım yapılabilir. Siyasi tarihindeki pek cok gelisme aslında mutemadiyen bu coğrafyadaki senaryolardan farksiz değil.

Taha KılınçYazar · 14 kitap
1980 Mersin Anamur doğumlu Nazmi Taha Kılınç, 1999 Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 2003 yılında tamamlayan Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır. Edebî ve akademik çalışmalarına devam etmekte olan yazarın; 365 Günde Peygamberimin Arkadaşları (2009) adlı kitabından yola çıkılarak açılan yarışmaya katılan çocukların sahabelere yazdıkları mektuplar, En Sevdiğim Sahabe (2010) adlı kitapla okurlara ulaşmıştır.