Âlem-i İslâm Yazıları - VI

Taha Kılınç
Nisan 2023
Ketebe Yayınları

2024 7. kitabı
Selamlar Dostlar! “Alem-i İslam Yazıları”nın 6. kitabıyla geldim. Yeni mekanımız Balkanlar… Balkanlar’dan söz edildiğinde, herkesin zihninde başka bir çerçeve canlanır: Kimisi Aliya’dan ve diğer öncü şahsiyetlerden bahis açar, kimisi acılarla dolu göç hikayelerini öne çıkarır, kimileri tairihi eserlere odaklanır, kimisi de güncel siyasi ve etnik gerilimlere… Herkes Balkanlar’ı kendi baktığı pencereden görebildiği kadarıyla özetler. Avrupa’nın doğu ucunu tutan Balkanlar, İslam coğrafyasının batı sınırlarından biridir. Doğu - Batı geriliminin tarih boyunca bütün ağırlığıyla yaşandığı Balkanlar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İslamlaşmaya başlamış, sonrasında da sürekli dünyanın gündeminde kalmıştır. Kitap biz okurları Saraybosna’dan Üsküp’e, Selanik’ten Filibe’ye kâh acılı, kâh keyifli, kâh ibret dolu uzun yolculuklara davet ediyor. Serinin en sevdiğim kitabı şimdiye kadar “Balkanlar” oldu diyebilirim. Son olarak Aliya İzetbegoviç’in sözüyle bitirmek istiyorum; “ Ne yaparsanız yapın. Her şeyi unutun, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır!” Lütfen Müslümanlara yapılan soykırımları unutmayalım, her zaman her şekilde tepkimizi gösterelim… İyi Okumalar…
Deneme, İnceleme
Bir solukta Balkanları anlamak
Puan vermedi·99 syf.·
2025 85. kitabı
İslam'ın Avrupa da kanayan yarası... Talha Kılınç’ın “Balkanlar: Bir Coğrafyanın Yeniden Keşfi” adlı kitabı, Balkan coğrafyasını hem tarihsel hem de güncel boyutlarıyla ele alan, okuyucuyu bölgenin çok katmanlı yapısıyla tanıştıran bir eserdir. Yazar akademik bir dil kullanmak yerine daha anlaşılır, gözleme dayalı ve sahaya dokunan bir üslup tercih eder. Bu nedenle kitap, Balkanlara ilgi duyan herkes için hem öğretici hem de merak uyandırıcı bir nitelik taşır. Kılınç, Balkanları yalnızca siyasi bir alan olarak değil, medeniyetlerin kesiştiği ve tarih boyunca pek çok kimliğin iç içe geçtiği bir kültürel bölge olarak inceler. Osmanlı sonrası kimlik oluşumu, ulus-devletleşme süreçleri, milliyetçi hareketlerin yükselişi, dinî ve etnik çeşitlilik gibi konular kitabın merkezinde yer alır. Yazar, Balkanların bugün hâlâ uluslararası güç dengelerinin önemli bir parçası olduğunu vurgular. Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, Balkan şehirlerinin ve insanlarının anlatımında görülen canlılıktır. Kılınç, şehirleri yalnızca tarihsel bilgilerle değil, mekânın ruhunu yansıtan gözlemlerle tanıtır. Saraybosna’nın köprülerinden Üsküp’ün sokaklarına, Filibe’nin çarşılarından Kosova’nın genç nüfusuna kadar birçok yer hem tarihsel bağlam hem de bugünün atmosferiyle birlikte ele alınır. Bu yönüyle kitap, okuyucuya hem bilgi hem de mekânsal bir deneyim sunar. Eserde Osmanlı mirası önemli bir temadır. Ancak bu tema ne romantize edilir ne de tek bir bakış açısından sunulur. Yazar, Balkan halklarının Osmanlı dönemine dair hafızalarının farklılık gösterdiğini açıkça ortaya koyar. Kimi toplumlar bu dönemi düzen ve istikrarla ilişkilendirirken, kimileri merkezi otoriteyle veya ayrılıklarla anımsar. Bu çok boyutlu yaklaşım, kitabı tek yönlü anlatılardan ayırır. Bununla birlikte kitap bazı
İnceleme
2024 17. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2024 08:57
Genel olarak Bosna Hersek ve 90’lardaki olayları işliyor. Diğer kitaplardan farksız biçimde. Orada İslam davasını yürüten Mücâhid kişilerin hayatlarını anlatmış. Birkaç yazı da kendi gezip gördüklerini içeriyordu. Bununla birlikte serinin son kitabına geçmiş bulunuyorum. Güzel bir durum.
2024 17. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2024 08:32
Balkanlar.. Kaşıdıkça yeni kanlar akan, yaranın iyileşmesine asla müsaade edilmeyen bir diğer Islam coğrafyası. Osmanlı'nın yüzlerce yıllık hakimiyetiyle yoğrulan, Osmanlı ve İslam'ın izlerinin kazınmaya çalışıldığı bu diyarlar üzerinde tüm emperyal faaliyetlerde olduğu gibi Çin, İran, AB, Rusya aktif bir şekilde rol kapma yarışındalar. Özellikle Bosna örneği olmak üzere bu coğrafyada yaşayan mazlum insanların ortak suçları Avrupa'nın orta yerinde ve müslüman olmalarından baska bir sey değil maalesef(!). Müslümanların yalnız şöyle de bir defosu ortaya çıkıyor: Zulüm ve yıkımın ardından kalan nesillerin ağzından hep birlikte "bir daha asla" lafı çıkıyor. Ancak bir dahası hep oluyor. Genel dünya Müslümanları daha 1995'te yakın sayılabilecek bi tarihte Bosna katliamı üzerinden bunu söylerken şimdi 'bir daha asla'nın Filistin ve D. Türkistan'da görülmüyor olmasi gerekmez miydi? Düşünenler için elbette hikmetler vardır.
2024 18. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 22:25
Açıkçası "Balkanlar" başlığı altında okumayı umduğum bilgilerden farklı bilgiler içeren bir kitaptı. Balkan ülkelerine ait tarihi, kültürel anekdotlara yer verilse de yazar şimdi bunu neden anlattı diye sorguladığım bölümler oldu. Örneğin Lefkoşa, Kıbrıs neden "Balkanlar" kitabının içerisinde yer aldı, İtalyan bir mühtedinin biyografisine neden yer verildi, bunun bir izahı yok. O sebeple başlık ve içerikte uyumsuzluklar olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında, kitabın başında yer alan Avrupa Birliği Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün 2018'de yayımladığı rapora göre 2025'te Balkanlar'da savaşa varabilecek büyük gerilimlerin yaşanacağı ifadesi, Balkanlar üzerinde daha fazla durmamız gerektiğini düşündürdü. Zira Taha Kılınç'ın da dediği gibi: "Şu sorunun sorulmasının vakti geldi çoktan: "Bir daha asla", ama nasıl? Tüm bu trajedi ve katliamlar silsilesinden sonra, tarihten ders alarak, önleyici mekanizmaların nasıl kurulup çalıştırılacağına da kafa yorulması gerekiyor. Yoksa ölen ölüyor, kalanlar da onların arkasından etkinlik düzenliyor."
2024 80. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2024 13:27
Balkanlar'dan söz edildiğinde, herkesin zihninde başka bir çerçeve canlanır: kimisi Aliya'dan veya diğer Öncü şahsiyetlerden bahis açar, kimisi acılarla dolu göç hikayelerini öne çıkarır, kimileri tarihi eserlere odaklanır, kimisi de güncel siyasi ve etnik gerilimlere… Herkes Balkanlar'ı kendi baktığı pencereden görebildiği kadarıyla özetler. Avrupa’nın doğu ucunu tutan Balkanlar, İslam coğrafyasının batı sınırlarından biridir. Doğu-batı geriliminin tarih boyunca bütün ağırlığı ile yaşandığı Balkanlar, Osmanlı imparatorluğu döneminde İslamlaşmaya başlamış, sonrasında da sürekli dünyanın gündeminde kalmıştır. Osmanlının yıllarca huzur ve barış ile hüküm sürdüğü bu toprakların devletin çekilmesi ile tarihi seyir de hangi olay ve acılara şahitlik ettiği ve orada yaşayan toplulukların ödemiş olduğu bedeller geçmiş ve günümüzde de hala sıcaklığını korumaktadır. yerler uzak olsa da insan olarak hissedilen acı her daim aynı. bir gün özgür ve huzurlu günlerin gelmesi dileğiyle...

Taha KılınçYazar · 14 kitap
1980 Mersin Anamur doğumlu Nazmi Taha Kılınç, 1999 Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 2003 yılında tamamlayan Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır. Edebî ve akademik çalışmalarına devam etmekte olan yazarın; 365 Günde Peygamberimin Arkadaşları (2009) adlı kitabından yola çıkılarak açılan yarışmaya katılan çocukların sahabelere yazdıkları mektuplar, En Sevdiğim Sahabe (2010) adlı kitapla okurlara ulaşmıştır.