2023 19. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2023 17:35
Öyle ya da böyle, bir şekilde büyütülen çocuklar değil “bilinçli bir ebeveynlikle yetiştirilen çocuklar” sağlıklı ilişkiler kuracak, toplumumuzu yüceltecek, ülkemizi kalkındıracak olanlardır. Ne yazık ki bir çocuk nasıl yetiştirilmemeli sorusunun cevabını aslında Türk milletinin nasıl çocuk yetiştirdiğine bakarak verebiliriz. İleride yaşadığı psikolojik problemlerin temelinde hepimizin duyduğu gibi çocukluk travmaları yatıyor. Yetersizlik duyguları, güven problemleri, boşluk hissi, hayatı anlamlandıramama… Aslında iyi çocuk yetiştirdiğini düşünüyor ki iyi olmanın dozu da önemli bir ayrıntı. “Yemeğini,kıyafetini eksik etmedik”ten ibaret değil ebeveynlik. Aslında ebeveynlik hem de hiç böyle bir şey değil. Herkesin çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olması, kendini bu alanda geliştirmesi gerekiyor. 50 yıl sonraki Türkiye’nin nerede olduğu bizlerin nasıl çocuk yetiştirdiğiyle birebir ilgili olacak. Çünkü insan olarak her birimiz değerli olsak da ancak azımız kabiliyetlerimizi, başarımızı gösterebiliyoruz. Özellikle okul öncesi dönemde onlara nasıl davrandığımız, yetişkinlik döneminde kendini gün yüzüne çıkarıyor. Çocuğa yüz verilmez, anne-babasından biraz korkmalı, ben senin yaşındayken, ben sana dememiş miydim, kaç kere söyleyeceğim, hayır şimdi uyuyacaksın, bunu yiyeceksin diye başlayan o cümleler, ağlata ağlata uyutmalar, karnı tok olduğu halde çikolata vermemeler, hayallerini dinlememeler, oyununa dahil olmamalar, vakit ayırmamak… Ne zaman emmeyi bırakacağı, bu dönemde neler yapılmalı, neler yapılmamalı, ebeveynin odasından nasıl ayrıldığı, tuvalet eğitimi her detayı o kadar önemli ki. Altını alırken bile o anın ne kadar değerli olabileceği, kirli bezle temiz bezin yer değiştirilmesinden ibaret olmadığı. Anne sütüyle ilgili yaşanan problemler… Onunla kurduğumuz “bağ”. Okul başarıları, başarısızlıkları… İnsan, fıtratına aykırı davranmaz. Oyuncaklarını kırması bile o kadar şey anlatıyor ki. Israrları, inatçılığı, hırsı, kıskançlığı… Bakın şiddete hiç değinmedim bile. Çocuk, yetişkin gibi düşünmez. Ama hisseder, ona ne hissettiğimizi o, en derininden hisseder.
Güvenli BağlanmaAdem Güneş · Timaş Yayınları · 20142,132 okunma