···Okunma: 02 Ocak 2024 03:31 Yakup Kadri Karaosmanoğlu ~Yaban
Milli mücadeleyi anlatan Türk köylü halkını ve Türk Entelektüel'ini en çarpıcı dille anlatan kitaplar başına kesinlikle Yabanı almalıyız incelememize bir alıntı ile devam etmek isterim. "Her memleketin köylüsüyle okumuş yazmış zümresi arasında aynı derin uçurum var mıdır? Bilemiyorum! Fakat okumuş bir İstanbul çocuğu ile bir Anadolu köylüsü arasındaki fark, bir Londralı İngilizle bir Pencaplı Hintli arasındaki farktan daha büyüktür" cümlesi belki de aynı coğrafyayı paylaşan iki zümre arasındaki farkı en iyi anlatan alıntı olabilir Yakup Kadri bunun Türk aydınının bir suçu olduğunu dile getirmiştir. Yaban kitabını her ne kadar uzun yıllar önce yazılmış olsa dahi bugün bile ülkenin neden geri kalmışlığını bu kitapta bulabilirsiniz. Olay örgüsü gelecek olursak !!
Olaylar Ahmet Celal adındaki subayın Çanakkale'de sağ kolunu kaybetmesiyle başlıyor İstanbul'un işgalinden dolayı köye gitmek isteyen Ahmet Celal (''Hiçbir intihar bu kadar şuurlu ve bu kadar iradeli, bu kadar sürekli ve çetin olmamıştır'')
Köye gittikten sonra ordan buhranlar yaşamaya başlaması köylü ile kendisi arasındaki çatışmalarını dile getirmektedir. Bol bol güzel cümlelerle karşılaşıp çizdiğim ve beni çok fazla düşündüren,okumaktan bir hâyli zevk aldığım bir kitap oldu herkese tavsiye ederim iyi okumalar diliyorum