Rvn

@ErvinK
GLOBAL İŞ DÜNYASINDA SIRA DIŞI BİR LİDER SÜREYYA CİLİV
2024 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2024 00:00
“Girit 1913” ile başlıyor Fırat Demirel ve Ciliv ailesinin köklerinden bahis açarak kronolojik bir yolla, bence ilgi çeken, merak uyandıran bir mukaddime yapıyor ki akışkan bir şekilde arı dil ile hızlı hızlı ilerliyor konu. Kitabın dili son derece sade, uzun betimlemeler yok, edebî kaygı güdülmemiş kesinlikle ve her yaştan her seviyeden insanın rahatlıkla okuyup anlayabileceği ve analiz yapabileceği bir kitap. Muhteviyatını inceleyecek olursak; Süreyya Ciliv’in dedesinden itibaren ( hem anne hem baba) başlanarak, aile fertlerinin kısaca Süreyya bey ile kan bağı ifade ediliyor. Konuyu dağıtmadan kısa bilgiler ile Süreyya Bey’in eğitim hayatı, bazı arkadaşları, ilk iş tecrübeleri, aile hayatı, her profesyonelin mutlaka bir şeyler bulup hayatına intibak edebileceği, etmesi gereken profesyonel iş hayatı; muazzam bir kariyer aktarılıyor. Kitapta; profesyonel iş hayatı çoğunlukla Turkcell üzerine kurgulanmış ve bir bakış açısına göre de bir nevi Turkcell’in de muhasebesi yapılmış desek yanlış bir yorum olmaz. Tukcell’den sonraki kariyerinden de bahis açılıp günümüze kadar devam eden içeriği açıkçası şahsen tercih ederdim. Süreyya Bey’in kariyeri aktarılırken verilen en net mesajlardan biri eğitimin önemi ve fırsat eşitliği. Harward’da yüksek lisansa oradan Microsoft’da ( o zamanlar dünyanın en büyük birkaç şirketinden biri) efsaneler yaratacak bir kariyere uzanan kariyerinde - muhakkak ki çalışma azmi, hayalleri, başta babası, ailesinin desteği yadsınamaz - Kadıköy Maarif Koleji ve Ankara Fen Lisesi’nde zamanının ötesine uzanan eğitimin, kurumların ve eğitimcilerin, bunun yanında eğitime erişimin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha ispatlıyor. Bu noktada ilave olarak; Süreyya bey’in eğitim hayatına şahitlik ederken, 70 yıllarda doruğa çıkan sağ-sol olayları ve ardından gelen darbenin ülkemize neler kaybettirdiğini de tayahhül etmeden yapamıyor insan. Bize verilen diğer mesaj da; doğup büyüdüğü, kendisini teşekkül eden, topraklara, millete olan borcunu ödemek için vizyonu, yaşadığı hassasiyeti ve çabası ve bunların tezahürü olarak binlerce insanın hayatına dokunuşu, hâlâ hayatımızı etkileyen hizmetleri. Kurumsal hayat için ise, ki sadece iş hayatı ile sınırlamamak gerekiyor diye düşünüyorum, insana ve iletişime verdiği değer, pozitif yapıcı yaklaşım tarzı, bunların yanında muazzam çalışkanlığı ve dürüst, etik yaklaşımı, rol model oluşu, vizyonu, liderliği ve liderlik tarzı, satır aralarında çıkarılacak nice tecrübe ve dersler ihtiva ediyor. Süreyya Bey’in öndeliğinde veya paydaşı olarak yürütülen, sosyal sorumluluk projelerinin insanların hayatlarına dokunuşu, iş dünyasının, belki hayal bile edemeyeceği yerlere yapılan yatırımların bölge insanın sosyal ve ekonomik hayatına muazzam etkileri mıh gibi akılda somutlaştırılıyor. Bu konu bağlamında, okuyucunun da sosyal sorumluluk projelerine iştirak veya sayılarının fazlalaştırılması için de bir sorgulama içinde; konfor alanını terk etmesinin amaçlandığını düşünüyorum. Genel olarak kitap türünün amacına hizmet ederek motive edici, rol model olan, sorgulayıcı – öğretici bir yörüngede devam ediyor ve kahramanın yeni müteşebbislere ve yöneticilere tavsiyeleri ile nihayetleniyor. Bu bağlamda her yaşta her meslekten, toplumun her parçasından bireyin okuması mutlaka tavsiye edilir.
Biyografi
Süreyya CilivFırat Demirel · Kronik Kitap · 202389 okunma