2024 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2024 21:06
GÜNLERİN SONUNDA ÖLÜM OLSA DA,BÜTÜN GÜNLERİN SONUNDA AKŞAM OLMAMIŞTIR DAHA. Sana filmi izler gibi keyif aldığım bir kitaptı. Ger cümlesini gözlerimle izledim. Bir kitabı okurken üşüyebilir misiniz? Ben üşüdüm. Hemde çok üşüdüm. Gemide ki o fırtına seslerini birebir işittim. Cımbızla bazı noktaları birleştirip çekersen ısınırsın dedi, İbrahim Hoca. Isındım. Moskova'nın o ayazında ısındım. Kitap beş bölümden oluşuyor ve bölümlerin sonunda da intermezzolar bizi karşılıyor. İlk önce küçük ve fakir bir ailenin bebekleri ölüyor. Akabinde eğer bu bebek ölmeseydi, hayatlar ne şekilde idame edilirdi diye yazar bize kısım kısım anlatıyor. İlkler okurken bi kafanız karışıyor, afallıyorsunuz. Nerde, nasıl, neyi ve kimi anlatıyor gibi düşüncelere kapılıyorsunuz lakin sonra taşlar yerine oturuyor. Kitabın gidişatı tam olarak anakronie diyebiliriz. Yani kronolojik bir olayın kopup başka olaylara devam etmesi de bu duruma hemhal. Avrupa tarihinde geçen savaşlar, yoksulluk, Stalin dönemi, sosyalizm, modernizm ve faşizm gibi kavramlarabu romanda tanıklık ediyoruz.
Edebiyat & Roman
Bütün Günlerin AkşamıJenny Erpenbeck · Can Yayınları · 2020526 okunma