Okurken yorulmadım desem yalan olur... Nefes alarak okunması gereken bir kitap bence. Şarkiyatçılık yani Oryantalizm yani Batı'nın Doğu'ya bakış açısı. Kendisi de Şark'ın bir çocuğu olan Edward W. Said, Batı'nın Şark'a bakış açısını çeşitli Şarkiyatçıların çalışmalarından yola çıkarak örneklerle açıklıyor kitabında. Bu çalışmaların genelinde Şark'ın İslamiyetle (bazılarına göre Muhammedçilik, ki bu İsa'nın kıskanılmasıyla ortaya çıkan çakma bir dindir) İslamiyet'in de Araplarla eş tutulduğu vurgulanıyor. Şark ile Garp'ın (Batı) etkileşiminde, Garp'ın Şark'ı mümkünse kontrol altında tutmasının bir gereklilik olduğu çünkü Şark'ın kendini yönetme yetisinden eksik olduğu ifade ediliyor. Garp'ın Şark'a olan genel bakış açısı ''kimlik yaratma" üzerinde gelişmiştir. Şark da Garp da birbirlerini ötekileştirerek kendi kimliklerini yaratmaktadır. Şark'ın kimliği daha çok II. Dünya Savaşı'ndan sonra şekillenmiştir. Garp bunu 18. yy'dan beri yapmaktadır. Dolayısıyla Said de kitapta 18.yy'dan günümüze kadar gelişen Şarkiyatçılığı okura aktarmaya çalışmıştır. Şarkiyatçılık
ŞarkiyatçılıkEdward Said · Metis Yayınları · 2016622 okunma