Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 03 Ocak 2024 21:55 "Servet-i Fünûn"u, sanat için sanatı, edebiyatımızın şaşaalı dönem diliyle ve Türk Edebiyatı'nın ağırlığını tatmak istiyorsanız işte tam size göre bu eser.
Ahmet Cemil'in şair olma hevesiyle yaşadığı hayatı babasının ölümü ve ardından gelenlerle bir trajediye dönüşür. Babasının ölümü evi geçindirecek insan konumuna gelmesi para ve sanat arasındaki dengeyi kurmasını sağlayacaktır. Kızkardeşinin kötü bir evliliği olması ve sonucu aynı şekilde kendisinin aşık olduğu kızla yaşadıkları ve yaşayamadıkları kitabın genel hatlarını oluşturur. Dönemin hayalkırıklığı, düşselliği kitapta tamamen yansıtılmıştır.
Kitabın olay örgüsü dili, sanatlı anlatımı yanında oldukça zayıftı. Fakat içine çektiği anlatım okurken sizi de etkileyecek kadar edebiyata özgü.
Günümüz çevirisine bakınmadan okunması çok zor bu eseri İnkılap Yayınları tam benim istediğim ölçüde dipnotlandırarak yayımlamış. İş Bankası Kültür Yayınları çevirisine de baktım o da aynı derecede anlaşılırdı. Daha önce bilinmeyen bir yayınevinden ve yaşım daha küçükken okumaya çalıştığımda çok zorlanmıştım. Ne kadar Türk Edebiyatı eseri olsa da günümüz Türkçesine çevirisi de önemli. Kitabı okudum bitirdim demek mümkün değil, içimde bir yerde devam ediyor gibi hâlâ...