Spoiler değeri taşıyacak bir şey yazmadığımı düşünüyorum rahat olun
2023 53. kitabı
Üç bin yıl önce insanlar ve elfler arasında bozulmaz bir anlaşma yapılmıştı. Anlaşmaya göre her yüzyılda bir insanlar arasından ilk İnsan Kraliçe' nin gücüne sahip bir genç kız, Elf Kralı ile evlenecek ve onunla birlikte tahtta oturacaktı. Hayatını bitkibilime ve halkına adamış olan Luella sıradaki İnsan Kraliçe olacağını hiç düşünmemişti ama bu kaçabileceği bir sorumluluk değildi, dünya İnsan Kraliçe olmadan hayatta kalamazdı. Öte yandan İnsan Kraliçe' nin gücü yıllar içinde çok zayıflamıştı, Luella son İnsan Kraliçe olabilirdi. Dünyanın onsuz hayatta kalabilmesinin bir yolunu bulup bu döngüyü kırarak eve dönmeyi arzulayan Luella bir yandan da huysuz Elf Kralı' nın kalbindeki buzları eritmeye çalışıyordur. Döngüyü kırmak için iş birliği yapan, birbirinden nefret eden bu ikili sonunda birbirlerine karşı nasıl duygular içinde olacaktır? Konu genel olarak böyle tarif edilebilir ve ilgi çekici olmadığını söylemeyeceğim ancak beni kitaba başlamaya ikna eden Syfy Wire' ın "Hobbit izleyip Thranduil' i arzuladıysanız, Elf Kralı ile Anlaşma tam sizlik" sözüydü. Yazarın Hava Uyanıyor serisini okumak istiyor ancak bir türlü başlayamıyordum çünkü hakkında çok farklı yorumlar okumuştum. Yine de yazara dair merakım bir türlü azalmadı bu yüzden bu kitapla okumaya başlamaya karar verdim. Yazarın popüleritesini göz önüne aldığım zaman fazlasıyla umutlu olduğum bir kitaptı ancak hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Yanlış anlaşılmasın kitabı beğendim ama beklediğim kadar iyi değildi. Öncelikle Yazarın dili ve kitabın türü kesinlikle uyuşmamıştı. Yazarın dili aşırı hafifti bu yüzden Fangirl gibi çerezlik bir romantizm okuyormuş gibi hissediyordum, Fangirl sevdiğim bir kitap olmasına rağmen aynı zevki bu kitaptan alamadım. Bunun sebebinin kitabın içinde fantastik ögeler barındırması olduğunu düşünüyorum. Romantasy türündeki kitaplara bayılırım ama burada romantizm o kadar ön plandaydı ki yaratılan fantastik dünya fazla sönük kalmıştı. Dili çerezlik bir romantizm kitabını andırırken bir yandan fantastik ögeler olması kitabı okurken beni fazlasıyla rahatsız etti ve bir türlü kitaba odaklanamadım. İkinci olarak olayların gidişatı biraz hızlı geldi. Belki bunun sebebi yazarın dilidir ama neredeyse 400 sayfalık bir kitapta olaylar fazla hızlı gelişiyor. Göz açıp kapayana kadar bir bakıyorsunuz Elf Kralı yumuşamış ya da aniden kız hakkında hiçbir şey bilmediği bir dünyada her şeyi şıp diye anlamış. Belki biraz daha slow burn olsaydı okumak daha zevkli olabilirdi. Son olarak beni en çok rahatsız eden şey kesinlikle evren. Hayatımda daha önce bu kadar az kuralı ve basit büyü yapısı olan bir fantastik okumamıştım. Bambaşka ve geniş evrenler okumayı seven bir epik fantastik hayranı olarak bu durum benim için fazlasıyla üzücüydü. Yazar resmen fantastik bir dünya yaratmak istemiş ancak Luella ve Eldas arasındaki ilişkiye odaklanmamızı o kadar çok istemiş ki, araya hafif hafif fantastik serpiştirmiş ve evreni arka planda tutmuş. Bunların dışında zaman geçirmek için okunabilecek hatta belki hafifliğiyle okuyanı Reading Slump' tan çıkarabilecek, çok bir şey beklemeyeceğiniz ve su gibi akıp gidecek bir kitap. Seriye devam eder miyim ya da Hava Uyanıyor serisine başlar mıyım? Bilmiyorum. Reading Slump' a girmediğim sürece zannetmem ama belli mi olur. Kitabı ne öneririm diyebilirim ne de önermem, incelemeyi okuyup sizin karar vermeniz gerekecek. İyi okumalar.
Elf Kralı ile AnlaşmaElise Kova · Yabancı Yayınları · 20221,128 okunma