Puan vermedi·168 syf.····Okunma: 11 Ocak 2024 14:05 Cengiz Aytmatov'a ait okuduğum ilk eser oldu. Yazarı tanımam adına bende güzel bir izlenim bıraktı. Beyaz gemi 8 yaşındaki ailesini kaybetmiş dedesi ve ninesiyle köyde yaşayan bir çocuktur. Dedesi Mümin kendisini ezdiren işçilik yapan zor bir yaşamı olan fakat her şeye rağmen çocuğu masallar sayesinde ayakta tutan bir karakter. Çocuğun hayali bir balık olup Beyaz Gemideki babasına kavuşmak. Bir diğer inanışı da Boynuzlu Maral Ana masalı. Bu hayalleri inanışları sayesinde hayatını sürdüren bir çocuk. Kitabın kötü karakteri Orozkuldur. Orozkul çocuğu olmayan, küfürbaz, eziyet eden, içki içen karısı sürekli döven kötü biridir. Kitapta Mümin dedenin ve Orozkulun çatışmasını anlatır.
Kitabın sonu beni şaşırttı. İyiliğin kazanmasını beklerken yazar şaşırtıcı bir sonla hikayeyi sonlandırıyor. Bu bitiş kitabın bende daha çok iz bırakmasına sebep oldu.
Tüm umudunu bir okul çantasına ve dürbüne bağlayan küçük kahramanımız kendini bir balık gibi nehre bırakır. İyilik kötülüğün yanında kaybetmiş gibi görünse de asıl gerçek iyilik, doğruluk yolunda verilen mücadele o değerler hiçbir zaman kaybedilmez. İyiliğin, güzelliğin, saflığın, tertemiz bir ruhu yanında alıp gitmiştir ve bu en büyük zaferdir.
Güzel mesajları hissederek okuyabileceğiniz bir kitap. Bir sonraki eserlerini de okumaya teşvik etti beni. Sizlere de bu güzel kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
İyi okumalar. Kitapla kalın..