Hayat Bana Çok Şey Öğretti
Abdurrahman Fırat
Türü: anı- hikaye
Sayfa sayısı: 158
Hayat Bana Çok Şey Öğretti, Abdurrahman Fırat tarafından kaleme alınmış, anı ve hikâye türünü bir araya getiren, kısa ama etkili bir eser. 158 sayfalık bu kitap, sade dili ve içten anlatımıyla okuyucuyu doğrudan hayatın gerçekleriyle yüzleştiriyor.
Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde yazarın hastalık sürecinde yaşadıkları üzerinden “sağlık” kavramının değeri güçlü bir şekilde vurgulanıyor. Der ki ; “Sağlık o kadar güzel bir şeydir ki yitirmeden anlayamazsınız kıymetini.” sözü, aslında bu bölümün özeti niteliğinde. Yazar, zor zamanlarında ailenin desteğini, sevginin iyileştirici gücünü ve sabrın önemini samimi bir dille aktarıyor. Bu kısım, okuyucuya hem duygusal hem de düşündürücü bir deneyim sunuyor.
İkinci bölümde ise ibretlik kısa hikayeler yer alıyor. Bu hikayelerde iyilik, vefa, samimiyet ve hayır yapmanın önemi ön plana çıkıyor. Özellikle “Tek gözlü kör anne” hikâyesi, fedakârlık ve anne sevgisini çarpıcı bir şekilde işlerken; “Allah rızası için hayır yapmak” temalı anlatılar, yapılan iyiliğin karşılık beklemeden yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Hikayelerin dili oldukça sade, mesajları ise doğrudan ve etkileyici.
Kitap boyunca verilen mesajlar açık ve nettir:
Sevgi ve saygı birçok sorunu çözebilir, yapılan iyilikler karşılık beklenmeden yapılmalıdır ve insanın asıl değeri dış görünüşte değil, karakterinde gizlidir.
Genel olarak eser, edebi açıdan derin bir kurgu sunmaktan ziyade, hayat dersleri vermeyi amaçlayan bir “gönül kitabı” niteliğinde. Kısa sürede okunabilen ama okunduktan sonra üzerinde düşünmeye sevk eden bir yapıya sahip. Özellikle manevi yönü güçlü, ders çıkarılabilir hikâyeler okumayı sevenler için anlamlı bir tercih olabilir.
bir okur hanım
Birkaç alıntı:
Sevginin ve saygının çözemeyeceğini sorun yoktur.
Ne hayr yaparsan yap sadece Allah rızası için yap.
Biz fani, güzelliğe değil, öncelikle asalete bakarız.
23.10.2024
#edebiyat #roman