Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 13 Ocak 2024 02:40 Dertlerinden, sıkıntılarından uzaklaşmak ve huzuru bulmak için yerleştiği kasabanın onun için bitimsiz bir dehlize dönüşeceğini nereden bilebilirdi Genç Werther..
Dümensiz ve yelkensiz gemisiyle çıktı okyanusların enginine.. Sesini duyan, bakışlarını gören, onu hisseden var mıydı? Belkide bu kederli umut onu sarıp sarmalamıştı..
adım adım yıkılışında, geçen her günün çaresizliğinde kayboluyordu gemisi..
Bu kocaman yürekli adama ne olmuştu? kalp bölye mi gerektirmişti...
belkide batmalıydı o dümensiz gemi.. Gitmek mi zordu kalmak mı? yapmadı, yapmadı, yapmadı, yapamadı.. Ne bellediyse kendine eyledi, kendi tarlasını yaktı, varlığında yok oldu.. Sevdi.. İzah edilemeyecek kadar sevdi.. "Ah, yolun beni buralara getireceğini hiç düşünemedim." Ayağında çizmeleri, üzerinde sarı yeleği ile mavi ceketi vardı.. Elveda!
Elveda!
"aşk olmasa hayatın ne anlamı olur? Işık vermeyen büyülü bir fener gibi!"
Kitap 1774 yılında Johann Wolfgang von Goethe tarafından 2 haftada yazıldı. Goethe kitabı yazarken kendi hayatından esinlenerek yazdı. 1772 yılında iş yerindeki arkadaşı Charlotte Buff isimli kadına duyduğu karşılıksız aşkı ve bir arkadaşı olan Karl Wilhelm Jerusalem'in bir aşk acısı yüzünden intihar etmesi ona bu kitap için ilham kaynağı oldu.
Öyleki kitap yazıldığı dönem bir çok insanı terisi altına aldı ve bundan ötürü bir çok insan intihar etti.. İnsanlar sokaklarda sarı pantalon, mavi ceket akımına uğradı.
Goethe bunlardan sonra aşkını halka duyurmaktan ve şöhretinden pişman olmuş, teessüf etmiştir. Bu yüzden bu kitabı "hastalıklı bir şey" olarak tanımlamıştır. Yine de, Goethe Genç Werther'in Acıları'nın, onu okuyan ümitsiz genç aşıklar üzerindeki kişisel ve duygusal etkisini kabul ediyordu. 1821'de, sekreterine "Herkesin hayatında, Werther'in kendisine özel yazılmış olduğunu düşündüğü bir zaman olmaması kötü olurdu." demişti.
"Eğer kendimizin eksikliğini hissediyorsak her şey eksiktir." (s67)
Keyifli okumalar..