2024 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 22:49
Kitabın film versiyonunda ismi Masum İntiharlar ama kitap halinin ismi bu şekilde. Sanıyorum ki bir satış stratejisi… Kitap genel bir melankoli havasında ilerlemekte olsa da gençlerin yaşamından kesitler sunması kitabın iyi özelliklerinden birisi. O kasvetli hava hiç geçmiyor. Kitabı anlatan kim çözemedim bu arada. Kızlarla flört etmek için can atan gençlerden biri. Ölmeyi kafasına koymuş gençliğinin baharındaki kız kardeşlerin intihar silsilesi bu kitapta anlatılıyor. İlk kızın birinci başarısız intihar girişimi ardından her şey yoluna girmeye başlamış gibi görünse de Cecilia bunun bir çeşit illüzyon olduğunun başından beri farkında olduğunu ikinci kez intihar ederek gösteriyor ve bu sefer hayattan kopmayı başarıyor. Olaylar gelişiyor ve kızlar bu olayın derin melankolisi eşliğinde aslında kendilerinin cesaret edemediği şeyin kardeşleri tarafından yapıldığının zamanla farkına varıp kardeşleriyle aynı kaderi paylaşıyorlar. Bir şeylerin çekirdekten başladığı ve bazen değişiyor gibi görünen şeylerin daha sert bir şekilde eski düzene dönmesinin yarattığı tahribat gözler önüne serilmekte. Aşırı baskıcı bir tutum en sonunda insanları sadece nefes alan onun dışında insan gibi yaşamayı unutan sefil bir hayata sürüklüyor. Ebeveynlik rolünün baskıcı duvarları en sonunda herkesin insanlıktan çıkmasına yol açıyor. Aslında kitabın yarısından itibaren tasvir edilen Lisbonların evinin bakımsız ve pis hali de baskının ve aşırı katı bir tutumun yol açtığı aile yaşantısına bir gönderme. Kızların intiharından sonra bir sürü şey yazılıp çiziliyor. Ama asıl nedene değinen yok. Bu bilmeceyi çözmek de biz okurlara düşüyor. Karamsarlık birikintisi ve baskı sonucunda gencecik çiçeklerin daha açmadan nasıl solduklarına ve en sonunda da solmuş halde toprağın altına inatla girme isteklerine şahit olacağız. Basit bir şekilde okunuyor ancak düşündürücü bir kitap ve bazı parçaları bizim yerine oturtmamız gerekiyor. Keyifli okumalar diliyorum herkese. Ayrıca kitabın filmini de en kısa zamanda izleyeceğim.
Edebiyat & Roman
Bakir İntiharlarJeffrey Eugenides · Domingo Yayınları · 20161,421 okunma