2024 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2024 22:41
1984. Kimine göre geleceğe dair bir öngörü, kimine göre kurgu, kimine göre totaliter rejimlere karşı bir eleştiri. Bana göre neydi bu kitap? Gerçek olamayacak kadar paronoyakça fakat tamamen gerçeklikten ayrışmış, bahsi geçenlerin en küçük bir örneğini bile günümüzde göremeyecek kadar hayali de değil. Distopya türünün belki de en popüler kitabı olan 1984'ün elbette ki kendine ait bir dünyası var ; tüm gerçeğin farkında olarak yalanlar söylenmesi, birbirini çürüten iki görüşü aynı anda savunmak, ahlaksızlık yaparak ahlakı savunmak olan çiftdüşün, rejimin düşünceleri ele geçirmek için kelimeleri elden geçirmesi olan yenisöylem, belki de ruhumu en çok daraltan, kişilerin yüzünde belirecek uygunsuz anlatım (söylenenlere inanmamış gibi görünmek) olan yüzsuçu gibi daha bir çok içinize karamsarlık, sıkışmışlık hissi verecek birçok kavramı içinde barındırıyor. Tüm bu kandırmacada ve böyle bir dünyada her şeyin farkında olarak (altını çiziyorum) yaşamaya çalışan Winston.. Var mıdır peki onun gibi hisseden, gerçekliklerin farkında olan? Tüm gerçeklikleri baltalayan, insanı mekanikleştirip köle yapan bu sistemde özgürlüğün 2+2'nin 4 ettiğini haykırabilmek olduğunu savunur Winston. Peki parti Winston'u aksine inandırabilecek midir? İyi okumalar.
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200bin okunma