2024 3. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2024 00:00
"Ben, Robot" Isaac Asimov'un 1950 yılında yayınlanan bilim kurgu eseridir. Bu kitap, Asimov'un genişleyen robot hikayelerinin yer aldığı bir koleksiyonun ilk parçasıdır. "Ben, Robot" okuyuculara, insan-robot ilişkileri hakkında derin düşünceler sunarken, etkileyici hikayeler ve sürükleyici yazım tarzı ile de dikkat çekmektedir. Kitap, Asimov'un ünlü Üç Robot Yasası'nı tanıtarak başlar. 1. Bir robot, bir insana zarar veremez. Ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz. 2. Bir robot, insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır. Ancak bu tür emirler Birinci Yasayla çeliştiği zaman durum değişir. 3. Bir robot, Birinci ve İkinci Yasalarla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır. Bu yasalar, robotların insanlara zarar vermesini engellemek ve onları korumak için programlanmış temel kurallardır. Kitap, bu yasaların etrafında dönen bir dizi hikaye ile devam eder. Hikayeler, farklı robot teknolojileri ve bu robotların insanlarla olan etkileşimlerini ele alır. Asimov, robotları duygusal olarak gelişmiş karakterler olarak resmeder ve onların insanlığın yanında yer alacak kadar karmaşık düşüncelere sahip olabileceklerini gösterir. Bu, okuyucuların robotların sadece dışarıdan soğuk makineler olmadığını, aynı zamanda duyguları ve vicdanları olan varlıklar olduklarını anlamalarına yardımcı olur. Asimov'un hikayelerinin çoğunda, robotlar insanları kurtarmak için ellerinden geleni yaparlar ve Üç Robot Yasası'na sadık kalmak için sıkı çalışırlar. Ancak bazı hikayelerde, bu yasaların bazen yanlış sonuçlara yol açabileceği ve insana zarar verebileceği gösterilir. Bu çelişkili durumlar, hikayelerin daha da derinleşmesine sebep olur ve okuyucuları düşünmeye ve sorgulamaya teşvik eder. Asimov okuduğumda hep kaleminin yüceliğini övmüşümdür, o da böyle bir bilim kurgu kitabı.
Bidünyakitapgrubu
Ben RobotIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20229,4bin okunma